FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ŠIBENIK - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang zanijekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku da je predložio ukinuće dopunskog osiguranja i smanjenje prava na udjel u plaćanju lijekova. Hebrang je upozorio na zabrinjavajući rast troškova u zdravstvu, te kako postoje dva rješenja - ili će Sabor prihvatiti da se ti gubitci pokriju iz državnog proračuna ili će se smanjiti prava. Moj će prijedlog biti jedno i drugo", kazao je Hebrang. Minmistar Hebrang, koji je danas posjetio u šibensku i kninsku bolnicu, rekao je da su među najzaduženijima u Hrvatskoj, te da njihovo spajanje nije saživjelo. Najavio je da će Šibensko-kninskoj županiji, predložiti da zbog stanja u šibenskoj Općoj bolnici i loše izvedena spajanja s kninskom bolnicom opozove i Upravno vijeće šibenske bolnice i njezina ravnatelja dr. Željka Burića.

ZAGREB - Vodstvo Jadranskog sabora, prošle godine u Zadru utemeljene političke stranke, i Otočnog sabora, nestranačke udruge, drže da je odluka o odgodi primjene ribolovno-ekološke zone ozbiljna povrjeda krupnih nacionalnih interesa. To je gotovo ravno izdaji nacionalnih interesa, kazao je predsjednik Jadranskog sabora Zlatko Sorić na današnjoj konferenciji za novinare. Sorić se zauzeo da se o primjeni Zakona o ribolovno-ekološkoj zoni raspiše referendum. Na konferenciji je rečeno da se vrijednost ribe u ekološko-ribolovnom pojasu na Jadranu mjeri stotinama milijuna eura, ali da pola toga love Talijani.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader ponovio je danas kako očekuje da će na sjednici Europskog vijeća 17. i 18. lipnja Hrvatska dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te da će biti utvrđeno i vrijeme otpočinjanja pregovora. Time bi bio ispunjen i naš glavni cilj, rekao je Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada". Dodao je da će, prema nekim informacijama, irsko predsjedništvo predložiti otpočinjanje pregovora početkom iduće godine, između siječnja ožujka. Potvrdio je da će se odluka o stupanju na snagu pojasa ribolovno-ekološke zone, osim za članice EU početi primjenjivati od 3. listopada.

ZAGREB - Potkraj ovog mjeseca u Hrvatskoj bi trebalo početi testiranje vozača na droge, rečeno je danas nakon sjednice Vladinog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Taj projekt bit će predstavljen na proširenoj sjednici Povjerenstva 23. lipnja u Hrvatskom saboru. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je više akcija u suzbijanju zlouporabe droga, posebice u kolovozu kad je i broj mladih konzumenata droge najveći. "Tako želim potaknuti javnost jer je u Hrvatskoj broj registriranih ovisnika prešao 18.000 tisuća, a točan broj trostruko je pa i peterostruko veći", rekla je Kosor.

ZAGREB - Predsjednik udruge Rast iz općine Lećevica Anđelko Parčina upozorio je danas da su Lećevičani spremni na egzodus ako se ne odustane od ideje da se u Kladnjicama izgradi regionalni Centar za gospodarenje otpadom. Lećevica je spremna i izdvojiti se iz Splitsko-dalmatinske i priključiti se Šibensko-kninskoj županiji, izjavio je Parčina na tematskoj sjednici saborskog Odbora za predstavke i pritužbe. Predstavnik splitske županije naveo je da je kaštelanska zagora, u kojoj se nalazi Lećevica, pogodna za izgradnju spomenutog Centra koji bi, tvrdi, imao najsuvremeniju tehnologiju. Predstavnica Ministarstva navela je pak, da svaka županija mora odrediti lokaciju za odlagalište, da donošenju konačne odluke o tome, je li Lećevica dobra lokacija prethodi pet faza, a cijeli je posao tek u prvoj, odnosno fazi istražnih radova.

ZAGREB - Maloprodajne cijene motornih benzina na Ininim crpkama od sutra će biti niže za prosječnih 2,2 posto, dok se cijene dizelskih goriva i lož ulja neće mijenjati. Od sutra do 15. lipnja na Ininim će se benzinskim postajama motorni benzin Super 98 prodavati po cijeni od 7,69 kuna po litri, što je smanjenje za 2,2 posto u odnosu na dosadašnjih 7,86 kuna. Za 2,4 posto pojeftinit će bezolovni motorni benzin Eurosuper 95 i njegova je nova cijena 7,16 kuna, ili 18 lipa manje od dosadašnjih 7,34 kune, a u postotku će najviše, za 2,6 posto pojeftiniti bazolovni Super 95 koji će koštati 7,09 kuna (do sada 7,28 kuna). Cijena litre bezolovnog Eurosupera 98 od sutra će biti 7,31 kunu, što je 1,6 posto manje od dosadašnjih 7,43 kune.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor razgovarala je danas s radnom skupinom za Projekt rješavanja pristupa objektima osoba s invaliditetom. Dogovoreno je da će do idućeg tjedna biti izrađen plan po kojem će do kraja godine neki objekti biti prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom, a od lokalnih vlasti će se zatražiti da pri izgradnji vode brigu o njihovim potrebama. Radi kvalitetnijih rješenja u 79 udruga osoba s posebnim potrebama provedena je anketa, koja je ukazala da su zdravstvene ustanove prioritetna područja, na kojima treba napraviti prilagodbu pristupa za osobe s invaliditetom.

ZAGREB - Vladimir Rončević novi je glavni urednik Informativnog programa Hrvatske televizije (HTV), Tatjana Šimić Vlajki direktorica programa HTV-a, Vladimir Kumbrija glavni urednik Informativnog programa Hrvatskog radija (HR), a Domagoj Veršić direktor programa HR-a, odlučilo je danas Programsko vijeće HRT-a. Nakon ranijeg imenovanja ravnatelja HRT-a te ravnatelja HTV-a i HR-a današnjim izborom završilo je stanje privremenosti na nacionalnom radiju i televiziji koje je trajalo od ožujka prošle godine kada je Sabor donio novi Zakon o HRT-u.

ZAGREB - Rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je provela agencija Promocija plus pokazuju da se podrška vladajućoj stranci HDZ-u nakon prošlomjesečnog skoka utemeljenom na pozitivnom Avisu vratila na razinu prije tog vanjsko-političkog uspjeha Vlade Ive Sanadera. Stranačke preferencije i nadalje ističu uvjerljivo vodstvo HDZ-a iako je u posljednjih mjesec dana pao za oko 3 posto (s 35 posto na 32 posto). Druga je stranka i dalje SDP koju podržava 22,8 posto ispitanika (prije mjesec dana 21,3 posto). Treća je stranka HNS sa 10,3 posto (u odnosu na 8,3 posto prije mjesec dana), a slijede HSP sa 7,2 posto (u odnosu na 6,3 posto iz predhodnog mjeseca). Preferencije ispitanika pokazuju lagani pad podrške HSS-u , za kojeg se opredijelilo 4,1 posto ispitanika u odnosu na 4,9 posto prije mjesec dana.

ZAGREB - HSS se sprema izmijeniti stranački statut i veći utjecaj dati stranačkoj bazi, odnosno županijskim organizacijama, doznaje se u toj stranci koja će u petak održati Glavni odbor, a u subotu Programsku skupštinu. Na subotnjoj Skupštini, koja broji oko tisuću članova, HSS-ovci planiraju donijeti programsku deklaraciju te na taj način javnosti prenijeti stajališta o temama osobito značajnim za HSS. Glavni odbor i Programska (nekad izvještajna) skupština bit će prilika da HSS-ovci progovore i o stanju u stranci.

ZAGREB - Stručni žiri 8. Europskog bijenala akvarela, koji se održava u Albignasegnu nedaleko od Padove, dodijelio je hrvatskom slikaru Dimitriju Popoviću specijalnu nagradu za akvarel "Laura II". Odluku o nagradi Popoviću je priopćio predsjednik žirija Giusseppe Zamarin, a idući će tjedan Popović otići na dodjelu. Nagrađeni akvarel Dimitrija Popovića bit će uvršten u talijansku Nacionalnu pinakoteku akvarela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙