FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PRODAJA NEKRETNINA NA OBALI POTIČE ODLAZAK MLADIH IZ ZEMLJE

ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski je turizam još uvijek 30posto ispod predratnih razina, no posjetitelji se u velikom brojuvraćaju na veličanstvenu hrvatsku obalu, a posebice u Dubrovnik, nonjihov povratak ima svoju cijenu i mnogi su Dubrovčani zabrinuti da ćeih povišenje cijena istisnuti iz njihova grada i da će djevičanskaljepota njihove obale biti uništena pretjeranom izgradnjom, piše uponedjeljak International Herald Tribune.
ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski je turizam još uvijek 30 posto ispod predratnih razina, no posjetitelji se u velikom broju vraćaju na veličanstvenu hrvatsku obalu, a posebice u Dubrovnik, no njihov povratak ima svoju cijenu i mnogi su Dubrovčani zabrinuti da će ih povišenje cijena istisnuti iz njihova grada i da će djevičanska ljepota njihove obale biti uništena pretjeranom izgradnjom, piše u ponedjeljak International Herald Tribune.

U Dubrovniku se u blizini ulaza u Stari grad gradi hotel Hilton, a gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica najavljuje da je to, uz druge predviđene gradnje, "početak novog lica Dubrovnika", piše list postavljajući pitanje "hoće li to novo lice biti hrvatsko?". Miša Mihočević, umirovljeni bojnik, upozorava da uz veliki priljev turista cijene zemlje i nekretnina rastu 20 puta brže od prosječnog dohodka, dok Vladimir Bakić, predsjednik Turističkog saveza Dubrovnika, ukazuje da prosječni Hrvat danas ne može kupiti nekretninu u svojoj zemlji, nastavlja list. Dubrovačke gradske vlasti ipak su pokrenule inicijativu gradnje cijenom dostupnih stanova kako bi mlade zadržale u Starom gradu, a među gradskim poduzetnicima sve se više govori o turizmu tijekom cijele godine, napominje se u članku.

Mladi bračni parovi posebno teško dolaze do stana ne samo radi niskih plaća nego i radi toga što lokalne banke više ne uspijevaju namiriti potražnju za zajmovima, piše list prenoseći ocjenu Kristie Evenson, analitičarke splitskog East-West instituta, koja upozorava da se dug građana izrazito povećao pošto se Hrvati "uzalud trude natjecati sa strancima koji dižu cijene lokalnih dobara".

"Europska komisija izgleda željna očistiti Hrvatskoj put prema članstvu u Europskoj uniji", piše list ali i primjećuje kako "sve više mladih odlazi iz zemlje, što je gubitak sposobnih ljudi koji će biti potrebni da se Hrvatska pokaže uspješnom kada se pridruži EU-u".

Ne iznenađuje što su mladi često najglasniji kritičari prodaje imovine, ne samo iz gospodarskih razloga već i stoga što su zabrinuti za svoju kulturnu baštinu, nastavlja list. "To nije samo pitanje nacionalnog ponosa. Kako Hrvati napuštaju najpopularnija mjesta, a potom i samu zemlju, obala se sučeljava s opasnošću da se isprazni i postane mreža gradova duhova koji ožive samo za godišnjeg priljeva turista i vlasnika kuća za odmor", piše International Herald Tribune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙