FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLJOPRIVREDNICII BIH NAJAVLJUJU NOVE PROSVJEDE IDUĆEG TJEDNA

MOSTAR, 29. svibnja 2004. (Hina) - Udruženje poljoprivrednika Bosne iHercegovine najavilo je snažne prosvjede idućeg tjedna, uključujućiblokadu granica prema Hrvatskoj te Srbiji i Crnoj Gori, osuđujućiodbijanje prihvaćanja izmjena i dopuna carinske tarife u državnomeParlamentu.
MOSTAR, 29. svibnja 2004. (Hina) - Udruženje poljoprivrednika Bosne i Hercegovine najavilo je snažne prosvjede idućeg tjedna, uključujući blokadu granica prema Hrvatskoj te Srbiji i Crnoj Gori, osuđujući odbijanje prihvaćanja izmjena i dopuna carinske tarife u državnome Parlamentu.

Iako su poljoprivredni proizvođači usuglasili izmjene carinskih pristojbi s Vijećem ministara, zastupnici Srpske demokratske stranke i četiri zastupnika iz Federacije BiH glasovali su protiv tih izmjena koji bi olakšali 'život' mesoprerađivačima u Bosni i Hercegovini.

Prema najavama iz udruženja poljoprivrednika mogu se očekivati radikalnije mjere od onih krajem ožujka.

Nije isključeno da poljoprivredni proizvođači u cijelosti paraliziraju zemlju. Kako ističu poljoprivrednici, ovi prosvjedi mogli bi biti dugotrajni, to jest sve dok se ne prihvate 'sporne' izmjene, navodi se u priopćenju poljoprivrednika BiH.

Poljoprivrednici navode da su njihova očekivanja od izmjena carinske tarife vezana za pitanje propasti ili opstanka.

Naime, poljoprivrednici tvrde kako sada ne mogu nikome izvesti stoku niti mesne prerađevine. Resorno ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje prevodi ministar Dragan Doko, dogovorilo je s mesoprerađivačima da se omogući bescarinski uvoz 4.843 tone svinjskog, pilećeg i goveđeg mesa.

Istodobno ovaj bescarinski uvoz bio je uvjetovan nabavkom 3.500 tona mesa od domaćih proizvođača čime bi se jednako zaštitili uzgajivači stoke ali i velike mesne industrije koje su najavljivale seobu iz Bosne i Hercegovine u susjedne Hrvatsku te Srbiju i Crnu Goru.

Prema tome dogovoru za jedan kilogram uvezenog svinjskog mesa, prerađivači bi morali kupiti dva kilograma od domaćih proizvođača. Istodobno s kupovinom jednog kilograma piletine, prerađivači bi mogli izvesti tri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙