FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATA

ZAGREB, 7. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 4,30 sata:
ZAGREB, 7. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sata:

ZAGREB - U pokusni rad jučer popodne puštena je trafostanica Žerjavinec, nedaleko od Zagreba, a istodobno je na visoki napon priključena i trafostanica Ernestinovo kraj Osijeka, čime je ponovno nakon 13 godina uspostavljen 400 kilovoltni prijenos HEP-a. Također time se osjetno povećava sigurnost cijeloga hrvatskoga elektroenergetskog sustava, što je posebice važno zbog predstojeće turističke sezone. Tehnički voditelj HEP-a Dinko Manenica rekao je da je "izvršen kontroliran kratki spoj na 400 kilovoltnom dalekovodu prema Mađarskoj da bi ispitali funkcionalno djelovanje zaštite na vodu i u trafostanici, kako bi od danas mogla biti u redovitom pogonu pod naponom od 400 kilovolta". To je posljednja u nizu provjera kojima su stručnjaci HEP-a od četvrtka ispitivali pouzdanost i sigurnost sustava i protekle su bez ikakvih teškoća. U pogonu je cijela 400 kilovoltna mreža uključujući trafostanice Žerjavinec i Ernestinovo. "To za sjeveroistočni dio Hrvatske, a posebice za Slavoniju znači pouzdanu i sigurnu opskrbu električnom energijom", rekao je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak. Podsjetio je kako je to, 13 godina nakon rata, ponovno spajanje Slavonije s ovim dijelom Hrvatske na 400 kilovoltnoj razini. "Pokusnim puštanjem u pokusni rad trafostanice Žerjavinec i Ernestinovo HEP ispunjava svoje obećanje prema europskom elektroenergetskom sustavu i na taj će način omogućiti u listopadu elektroenergetsko spajanje sjevera i juga Europe", rekao je član Uprave HEP-a Ivica Toljan. Veza između ta dva sustava prekinuta je u jesen 1991. kada su srpski agresori i tzv. JNA razorili i temeljito opljačkali trafostanicu Ernestinovo nedaleko od Osijeka.

VINKOVCI - Na jučerašnjem Izbornom zboru Hrvatske stranke prava (HSP) za Županijsko vijeće Vukovarsko-srijemske županije, za predsjednika vijeća izabran je Antun Toni Žagar, koji je i do sada obnašao tu dužnost. Time su završeni unutarstranački izbori HSP-a Vukovarsko-srijemske županije. Obraćajući se članovima Izbornog zbora u Vinkovcima predsjednik HSP-a Anto Đapić usprotivio se, kako je rekao, "sada već jasnoj strategiji Vlade da pristane na sve što od nje traži EU te susjedi Italija i Slovenija". "Nedopustiva je trgovina s hrvatskim pravima", istaknuo je predsjednik HSP-a, dodajući kako HSP nema ništa protiv Vlade Ive Sanadera ali će se boriti protiv politike Vlade prema europskim integracijama. HSP naime ocjenjuje kako "koncepcija sustavnog pristajanja na ucjene koje dolaze iz EU i nekih njezinih članica neće dobro odjeknuti u budućim pregovorima Hrvatske s EU".

RIJEKA - Ekološka udruga Eko Kvarner u jučerašnjem priopćenju osuđuje prošlotjedne međunarodne pritiske na Hrvatsku vezane uz Projekt Družbe Adrije i odgodu primjene ekološko-ribolovne zone na Jadranu. Eko Kvarner ističe kako nije prihvatljivo da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u govoru o stanju nacije čini pritisak kako bi se ostvario Projekt Družbe Adrije, i to prije nego što se dovrši studija o njegovu utjecaju na okoliš, koja je u izradbi. Također ta ekološka udruga ističe kako nije primjereno da se Hrvatska ucjenjuje "zbog kašnjenja realizacije Projekta Družbe Adrije". Eko Kvarner najavio je i da će pozvati predstavnike ekoloških stranaka iz europskih država u Omišalj krajem lipnja kako bi se uspostavio međunarodni nadzor izradbe eko studije i moguće realizacije Projekta Družbe Adrije. Eko Kvarner u priopćenju je izrazio i žaljenje zato što je Hrvatska odgodila primjenu ekološko-ribolovne zone, te je ocijenio da ona bez te zone ne može štititi Jadran ni od sadašnjeg ni od pojačanog tankerskog prometa nakon mogućeg ostvarenja Projekta Družbe Adrije.

ZAGREB - Večer posvećena velikoj baletnoj umjetnici Miji Čorak Slavenskoj (1916. Brod na Savi - 2002. Westwood Kalifornija SAD) održana je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu. Program je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma Jakova Sedlara "Slavenska nostra", a nastavljen je predstavljanjem knjige "Mia Čorak Slavenska", dvoje autora - Maje Đurinović i Zvonimira Podkovca. Dokumentarni film u trajanju od 45 minuta, Jakov Sedlar snimao je četiri mjeseca prije smrti umjetnice, u Los Angelesu. Srž dokumentarca čine isječci iz filma "Smrt labuda" kojega je 1937. režirao Francuz Jean Benoit - Levy, a koji je 1938. bio najgledaniji film na svijetu i u kojemu glavnu ulogu igra upravo Mia Čorak Slavenska, istaknuo je Sedlar. Osim tih isječaka, u filmu su prikazane i brojne fotografije te isječci iz novina koje su tih godina donosile kritiku o umjetničinu radu te istaknute hrvatske balerine. Razgovor sa tada 86-godišnjom umjetnicom u filmu vodi autor Jakov Sedlar. Knjiga Maje Đurinović i Zvonimira Podkovca uz crno bijele fotografije donosi i pregled umjetničkog rada Mije Čorak Slavenske tijekom tri razdoblja. Tako prvo razdoblje prikazuje njezino djelovanje u domovini, drugo razdoblje predstavlja umjetničino osvajanje svjetske scene od godine 1936. do 1938., a posljednje, treće razdoblje, predstavlja umjetničin rad u Americi.

RIJEKA - Međunarodni lutkarski festival koji se održava u sklopu 19. svjetskog kongresa Međunarodne organizacije lutkara - UNIMA-e, otvoren je sinoć u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci, uz nazočnost predsjednice UNIMA-e Margarete Niculescu.Tijekom festivala na programu će biti 29 predstava iz 22 zemlje. Hrvatsku će zastupati pet kazališta lutaka s isto toliko predstava. Predstave će se odigravati u nekoliko gradskih dvorana, Gradskom kazalištu lutaka, HNK "Ivana pl. Zajca" te na ulicama i trgovima Rijeke. Prije otvorenja Međunarodnog lutkarskog festivala u Galeriji "Kortil" koja je u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, otvorena je izložba "Hrvatsko lutkarstvo - od umijeća do umjetnosti" autora Abdulaha Seferovića. Ona prikazuje razvoj lutkarstva na području Hrvatske, od nastanka, nakon kraja 2. svjetskog rata do danas.

ZAGREB - Hrvatsku je u prva četiri mjeseca ove godine posjetilo 827,2 tisuće turista ili 7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a sa 2,4 milijuna turističkih noćenja ostvaren je porast od 10 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Stranih je turista u Hrvatskoj boravilo 502,5 tisuća ili 8 posto više nego u prošlogodišnja četiri mjeseca, a isti su porast stranci zabilježili i sa 1,53 milijuna noćenja, što je 64 posto od ukupno ostvarenih noćenja. Domaćih je pak turista bilo 324,7 tisuća ili 7 posto više, dok je njihovih 852,5 tisuća noćenja porast od 13 posto. Od ukupnog broja turista u prva četiri mjeseca ove godine 52,4 posto ili njih 433,5 tisuća u Hrvatsku je došlo u ovogodišnjem travnju, što je u odnosu na isti lanjski mjesec porast od 3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙