FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olakšanje na tržištima zbog pada cijena nafte

NEW YORK, LONDON, 5. lipnja 2004. (Hina) - Spuštanje cijena nafte zadva posto te iznenađujuće snažan porast broja otvorenih radnih mjestau SAD-u u svibnju, potaknuli su prošloga tjedna kupovine blue-chipdionica, pri čemu je većina najvažnijih burzovnih indeksa ostvariladobitke.
NEW YORK, LONDON, 5. lipnja 2004. (Hina) - Spuštanje cijena nafte za dva posto te iznenađujuće snažan porast broja otvorenih radnih mjesta u SAD-u u svibnju, potaknuli su prošloga tjedna kupovine blue-chip dionica, pri čemu je većina najvažnijih burzovnih indeksa ostvarila dobitke.

Njujorški Dow Jones indeks nastavio je tako rast drugi tjedan za redom, ojačavši u proteklih tjedan dana 0,5 posto, na 10.243 boda. Tehnološki Nasdaq, međutim, tjedan je završio u minusu za 0,4 posto, na 1.979 bodova.

Američko ministarstvo rada objavilo je u petak dugo očekivani podatak o broju novih radnih mjesta u svibnju, koji je dosegnuo neočekivano visoku brojku od 248.000. Usporedbe radi, analitičari su očekivali da će biti otvoreno 216.000 novih radnih mjesta. U mjesecu ranije kreirano ih je 288.000. Analitičari ističu da to ukazuje kako tržište rada konačno hvata korak s gospodarskim oporavkom, a to bi moglo upućivati na dizanje američkih kamatnih stopa krajem lipnja. "Podaci o zaposlenosti potvrđuju da smo u vrlo solidnoj gospodarskoj ekspanziji. Što se tiče osobne potrošnje, možemo biti mirni, ona će i nadalje biti veliki doprinositelj rastu gospodarstva kako idemo prema jeseni", kazao je Frederic Dickson, tržišni strateg pri D.A. Davidsonu.

I ostali pokazatelji ukazuju na snagu oporavka tog najvećeg svjetskog gospodarstva. Američki Institut za upravljanje nabavom objavio je da je industrijska aktivnost u svibnju porasla brže nego se očekivalo, dok je američko ministarstvo trgovine objavilo snažno povećanje aktivnosti u građevinarstvu.

Cijene nafte na svjetskom tržištu potonule su u tome razdoblju dva posto po objavi Ujedinjenih Arapskih Emirata da će ovoga mjeseca povećati svoju proizvodnju za 400.000 barela dnevno, a zatim i odluke OPEC-a da od srpnja poveća isporuke za osam posto. "Cijene nafte spustile su se dva posto što zasigurno pomaže tržištima dionica u svijetu", ocijenio je Tom Schrader, direktor pri Legg Mason Wood Walkeru.

Cijene dionica ExxonMobil Corp. i ostalih naftnih kompanija profitirale su u proteklome razdoblju od rasta cijena nafte. Skočile su i cijene dionica farmaceutskih kompanija, ponajviše Mercka i Baxter Internationala. I dok su blue-chip dionice privukle ulagače na kupovinu, upozorenje analitičara Citigroup Smith Barneya da su cijene dionica proizvođača čipova već vjerojatno na svom vrhuncu potaknulo je prodaje u tehnološkom sektoru. Među najvećim gubitnicama pritom je bila dionica Intela, oslabivši 1,1 posto.

Pad cijena nafte olakšanje je i za europske ulagače, a podršku cijenama dionica daju i odlične vijesti o poslovanju korporacija, koje upućuju na to da one konačno počinju dobivati vjetar u leđa od ekonomskog oporavka. Prošloga je tjedna tako londonski Ftse indeks porastao 0,5 posto, na 4.454 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 1,5 posto, na 3.962 boda.

Značajniji skok cijena ostvaren je u kemijskom i farmaceutskom sektoru. Iza jačanja tih dionica stoji vijest iz njemačkog giganta Bayera da mu je u travnju prodaja porasla 4,3 posto u odnosu na isti mjesec lani. Dobre vijesti iz Bayera ojačale su optimizam u pogledu rasta prodaje korporacija u regiji. "Neto revizije procjena analitičara u pogledu prodaje korporacija na više najviše su od 2001. i ukazuju da kompanije zaista počinju dobivati vjetar u leđa od gospodarskog oporavka", ocijenio je Robert Jukes, strateg pri CSFB-u. "Nafta i plin, farmaceutika, kemijska industrija sektori su u kojima su se najviše revidirale procjene u zadnja četiri tjedna".

Među dobitnicama bile su i dionice Telecom Italie i Deutsche Telekoma, nakon što im je Morgan Stanley povisio investicijski rejting, te dionica Fiata, koji je dobio novog izvršnog direktora Sergia Marchionna.

Britanska ikona, Marks&Spencer zabilježio je pad cijena dionica za 4,4 posto nakon što je milijarder Philip Green ponudio preuzimanje te kompanije za 9 milijardi funti, što je ispod očekivanja ulagača. Sektor dionica baznih proizvođača također je bio na udaru prodaja, a najviše proizvođači obojenih kovina.

Pojedini analitičari ističu da su dionice postale ponovno privlačnije za ulaganje. "U Europi trgujemo i po 20 posto nižim cijenama od cijena dionica sadržanih u S&P indeksu", izjavio je Bobby Rakhit, direktor tvrtke za istraživanje tržišta JCF International. "Stoga, na relativnoj osnovi, europska su tržišta jeftinija nego američka i jasno je da taj jaz u vrijednosti treba popuniti", kazao je, dodavši da europske kompanije plaćaju i više dividende od američkih.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u proteklih je tjedna dana potonuo 1,6 posto, na 11.128 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙