FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

WASHINGTON - Dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata kratkoročno je djelotvornija od tradicionalne dijete s unosom manje masnoća, ali dugoročno se na oba načina izgubi isto, pokazale su dvije nove studije. Obje studije objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine ustanovile su da oni koji drže dijetu s niskim unosom ugljikohidrata, kakvu je popularizirao pokojni dr. Robert Atkins, izgube u šest mjeseci više kilograma nego oni koji jedu smanjenu količinu masnoća. Osim toga, njima se snizi i tzv. loš kolesterol, HDL te trigliceridi.

RIM - Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Carlo Rubbia najavio je da će za tri godine biti dovršena izgradnja posebnog postrojenja u Siracusi na Siciliji, koje će iz sunčeve energije proizvoditi jeftinu struju i hidrogen. Na oko 40 hektara (oko 20 nogometnih igrališta) bit će postavljeno 360 konkavnih zrcala, koja će sunčevu toplinu usmjeravati na mrežu cijevi u kojima se nalazi tekućina na bazi mineralnih soli. Ta tekućina će se na 550 Celzijevih stupnjeva danima skladištiti u rezervoare nalik termos bocama, a nakupljena toplinska energija pokretat će parnu turbinu.

LONDON - U Engleskoj je otvorena prva svjetska banka ljudskih matičnih stanica, utemeljena na tehnologiji kojom se kane proizvoditi ljudski "rezervni dijelovi". Nova banka u državnom je vlasništvu, a bit će u britanskom Nacionalnom institutu za biološke standarde i nadzor u Potters Baru. Matične stanice mogu se "natjerati" da proizvedu razne tipove tkiva, a znanstvenici žele pomoću njih otkrivati nove načine liječenja degenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i šećerne.

BUKUREŠT - Legendarni rumunjski nogometaš Gheorghe Popescu napravio je humanitarni potez godine doniravši cjelokupni prihod sa svoje oproštajne utakmice dječjoj bolnici koju je tako spasio od zatvaranja. Popescu je donirao 250.000 eura bolnici u svom rodnom gradu Craiovi, a to je bio prihod od utakmice na kojoj je bilo 27.000 gledatelja. Nogometaš koji je igrao 116 utakmica za nacionalnu selekciju, te za Nizozemsku, Englesku, Španjolsku, Tursku, Italiju i Njemačku, popularni Gica, i 2001. je investirao dva milijuna dolara u izgradnju nogometnog centra za mladež u Craiovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙