FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30

ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijihdogađajaobjavljenih do 12.30 Američki predsjednik George W. Bush sletio je u petak oko pola sataiza ponoći u zračnu luku Rome-Ciampino gdje u petak počinje dvodnevniposjet Italiji tijekom kojeg će se sastati s predsjednikom vladeSilvijem Berlusconijem i papom Ivanom Pavlom II, javljaju agencije. Bush treba razgovarati i s talijanskim predsjednikom Carlom AzegliomCiampijem u petak ujutro. U glavnome gradu Italije očekuju se u petakprosvjedi protiv rata u Iraku.
ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijihdogađaja objavljenih do 12.30

BRUXELLES

Državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije sastali su se u petak u Bruxellesu kako bi razgovarali o pitanju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu. Na sastanku Hide Bišćevića, Roberta Antonionea i Andreja Logara sudjelovat će i predstavnici Europske komisije u svojstvu promatrača. Hrvatski je sabor u četvrtak navečer, nakon burne rasprave, donio dopunu odluke o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu, kojom se za članice EU-a odgađa primjena ZERP-a do sklapanja sporazuma s EU o partnerstvu u ribarstvu. Sabor je u listopadu prošle godine proglasio ZERP s odgodom primjene na godinu dana. Ta je odluka naišla na žestoke kritike u Italiji i Sloveniji koje su zato predložile tri načina rješavanja toga pitanja: odgoda početka primjene pojasa, trostrano zajedničko upravljanje zonom ili odluka da ZERP ne vrijedi za Italiju i Sloveniju. Zagreb nastoji zatvoriti otvorena pitanja s članicama EU-a uoči sastanka Europskog vijeća 17. i 18. lipnja kada će se odlučivati o njezinu kandidatskom statusu i datumu početka pregovora o punopravnom članstvu. Premijer Ivo Sanader rekao je sinoć, obraćajući se saborskim zastupnicima prije izglasavanja dopune odluke, da Hrvatska nije izložena pritiscima i ultimatumima, ali da postoji opasnost da netko od 25 šefova država na summitu EU-a ne digne ruku za članstvo u EU, ako se ekološko-ribolovna zona primjeni i na zemlje Europske unije.

ZAGREB

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u petak je ujutro s predstavnicima Hrvatske odvjetničke komore (HOK) u njihovim prostorijama u Zagrebu razgovarala o statusu odvjetnika u Hrvatskoj, te mogućnostima da hrvatski odvjetnici preuzmu obranu za ratne zločine u slučaju takvih suđenja u domovini. Del Ponte je u četvrtak doputovala u dvodnevni radni posjet Hrvatskoj. "Glavnoj haškoj tužiteljici prezentirali smo status i poziciju odvjetnika u Hrvatskoj i pritom smo naglasili potpunu neovisnost hrvatskih odvjetnika, koja se temelji već dugo vremena na našoj legislaturi", kazao je za Hinu predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić. Neovisnost hrvatskih odvjetnika, nastavio je, "posebno je važna za naše klijente i za moguća suđenja u Hrvatskoj" za ratne zločine, a Carlu del Ponte upravo je i zanimala moguća pravna zaštita u tom području.

Nakon razgovora s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt u četvrtak del Ponte je izrazila spremnost Tužiteljstva ICTY-a da određene slučajeve prepusti hrvatskom pravosuđu. Del Ponte, koja danas treba posjetiti i Županijski sud u Zagrebu, pohvalila je suradnju Hrvatske s ICTY-jem izrazivši nadu u rješenje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

LJUBLJANA

Slovenski parlament u petak će se na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora upoznati s hrvatskim pogledima u pogledu zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, izjavio je u četvrtak predsjednik odbora Jelko Kacin. Kacin je pozdravio najavu hrvatske vlade koja, kako je rekao, Saboru predlaže "odustajanje od jednostranog koraka" oko primjene pojasa. Kakav će biti taj dokument ovoga trenutka se ne može predvidjeti, rekao je Kacin za slovensku agenciju STA, dodavši da će zato slovenska strana sa svojim ocjenama pričekati kraj rasprave u Saboru.

MOSKVA

Dvije plinske boce eksplodirale su u petak na jednoj tržnici u južnoj Rusiji i pritom je poginulo sedam ljudi, a ozlijeđeno je 15, priopćilo je rusko ministarstvo za izvanedna stanja.

Glasnogovornik ministarstva je rekao da su boce eksplodirale oko podneva na tržnici u gadu Samari. Okolnosti incidenta se istražuju. Glasnogovornik je u telefonskoj izjavi za Reuters kazao da su "Prve naznake da je sedam ljudi poginulo, a petnaestak je ranjeno".

BUGOJNO

Predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak izjavio je u petak kako ne isključuje mogućnost da dio stranačkih dužnosnika istupi iz HDZ-a BiH i prikloni se Hrvatskom bloku iz BiH, stranci čija je utemeljiteljska skupština službeno najavljena za subotu u Mostaru. Čolak je to rekao uoči početka današnjeg zasjedanja Središnjeg odbora HDZ BiH u Bugojnu. Više dužnosnika Središnjeg odbora HDZ BiH proteklih je dana najavljivalo da će na današnjem zasjedanju tog stranačkog tijela istupiti iz HDZ BiH i učlaniti se u HB u BiH. Vodstvo HDZ BiH neće praviti zapreke onim dosadašnjim dužnosnicima stranke koji se odluče za prelazak u drugu stranku, rekao je Čolak. Ključna tema današnjeg zasjedanja bit će predizborna strategija za listopadske općinske izbore u BiH, najavio je Čolak.

WASHINGTON

Povjerljivo izvješće američkog Senata, vrlo kritično prema radu središnje obavještajne agencije (CIA) u Iraku, možda je ubrzalo ostavku njezina direktora Georgea Teneta, piše u petak New York Times (NYT). Dokument o radu CIA-e od približno 400 stranica kritizira informacije što ih je CIA iznosila o iračkome oružju za masovno uništenje, a čije je navodno postojanje opravdalo američku intervenciju, piše njujorški dnevni list. Tenet je izjavio da želi provoditi više vremena s obitelji, a što nije spriječilo neke komentatore da ga opišu kao žrtveno janje Bushove vlade, sve izloženije kritikama zbog politike koju provodi u Iraku. Britanska televizija BBC prenijela je pak današnju izjavu premijera Tonyja Blaira da Tenetova ostavka nema veze s Irakom niti terorističkim napadima na SAD 11. rujna.

"Šef CIA-e je otišao iz osobnih razloga. On je to rekao vrlo, vrlo jasno", rekao je Blair.

SINGAPUR

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u petak je izjavio kako se nada da će američke vojne snage uskoro sudjelovati u borbi protiv terorizma u jugoistočnoj Aziji te je , upozorio da će ciljevi radikalnih islamista uskoro postati i umjerene muslimanske zemlje u regiji i ostalom dijelu svijeta. Tijekom posjeta nosaču-helikoptera usidrenom u singapurskoj luci Rumsfeld je na pitanje jednoga marinca kad će američki vojnici moći krenuti "u lov" na teroriste u regiji, odgovorio: " Nadam se da će to biti uskoro". "Ne možemo samo tako čekati novi napad nadajući se da ćemo se uspjeti obraniti. Moramo poduzeti neke korake, otkriti terorističke mreže, osobe koji ih financiraju i zemlje koje im pružaju azil", kazao je.

Njegove su izjave pale u trenutku kada SAD i Singapur pokušavaju pojačati sigurnost u strateški važnom području Malacce, važnom zbog razmjene povjerljivih informacija.

U jugoistočnoj Aziji aktivne su razne islamističke skupine koje su već počinile neke napade, a pretpostavjla se da bi mogle pripremati i nove.

NEW YORK

Pentagon je predložio plan za povlačenje dvije vojne divizije iz Njemačke, a sprema se provesti i druge promjene u svojim europskim snagama u sklopu globalne reorganizacije američkih snaga, piše u petak dnevnik The New York Times. Cilj tog plana je dati američkoj vojsci veću fleksibilnost u slanju snaga na Bliski istok, u središnju Aziju i druga moguća bojna polja, pišu novine pozivajući se na izvore u Pentagonu. Međutim, neki stručnjaci i dužnosnici izrazili su zabrinutost da će ta promjena smanjiti utjecaj Washingtona u NATO-u i oslabiti diplomatske veze s njegovim saveznicima, navodi Times. Nijemcima je rečeno da plan povlačenja još mora službeno odobriti američki predsjednik George W. Bush.

RIM

Američki predsjednik George W. Bush sletio je u petak oko pola sata iza ponoći u zračnu luku Rome-Ciampino gdje u petak počinje dvodnevni posjet Italiji tijekom kojeg će se sastati s predsjednikom vlade Silvijem Berlusconijem i papom Ivanom Pavlom II, javljaju agencije. Bush treba razgovarati i s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem u petak ujutro. U glavnome gradu Italije očekuju se u petak prosvjedi protiv rata u Iraku.

Bush će europsku turneju nastaviti u subotu odlaskom u Francusku gdje će osim sastanka s predsjednikom Jacquesom Chiracom sudjelovati u obilježavanju 60. obljetnice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙