FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRSKA PREDLAŽE DA HRVATSKA DOBIJE STATUS KANDIDATA I DATUM

BRUXELLES,4. lipnja(Hina) - Irsko predsjedništvo uputilo je zemljamačlanicama EU-a prijedlog zaključaka za sastanak Vijeća ministara ukojem se predlaže da Hrvatska dobije status kandidata i datum započetak pregovora, doznaje se u petak iz diplomatskih izvora uBruxellesu.
BRUXELLES,4. lipnja(Hina) - Irsko predsjedništvo uputilo je zemljama članicama EU-a prijedlog zaključaka za sastanak Vijeća ministara u kojem se predlaže da Hrvatska dobije status kandidata i datum za početak pregovora, doznaje se u petak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Prema tim izvorima, Irci su u prijedlogu zaključaka ponudili dvije varijante u pogledu datuma početka pregovora o punopravnom članstvu. Prema jednoj varijanti pregovori bi trebali početi "početkom sljedeće godine", a u drugoj stoji samo tijekom "2005. godine". Odluku koja će varijanta biti prihvaćena trebaju donijeti ministri vanjskih poslova EU-a, koji se sastaju u Luxembourgu 14. i 15. lipnja. Zaključke Vijeće ministara trebaju potvrditi šefovi država ili vlada 25 zemalja članica, koji se sastaju na summitu 17. i 18. lipnja u Bruxellesu.

Hrvatska ima dobre izglede da prijedlog irskog predsjedništva bude prihvaćen nakon ocjene glavne tužiteljice Carle del Ponte, koja je za svog posjeta Zagrebu, istaknula da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom te saborske odluke o odgodi primjene ekološko-ribolovne zone za članice EU-a.

U vezi s ekološko-ribolovnom zonom u petak su se u Bruxellesu sastali državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije. Na tom je sastanku Hido Biščević upoznao svoje kolege Roberata Antonionea i Andreja Logara o saborskoj odluci. I Italija i Slovenija, koje su ranije, prema neslužbenim najavama, prijetile blokadom odluke u Hrvatskoj, u petak su pozdravili tu odluku i istaknuli da će podržati Zagreb u pogledu kandidature.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙