FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA I SLOVENIJA POZDRAVLJAJU ODLUKU HRVATSKOG SABORA (DUŽE)

BRUXELLES,4. lipnja(Hina) - Italija i Slovenija pozdravili su u petak uBruxellesu saborsku odluku o odgodi primjene Zaštićenogekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu za zemlje Europske unije.
BRUXELLES,4. lipnja(Hina) - Italija i Slovenija pozdravili su u petak u Bruxellesu saborsku odluku o odgodi primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu za zemlje Europske unije.

Državni tajnici Slovenije i Italije Andrej Logar i Roberto Antonione "pozdravili su odgodu primjene svih aspekata ZERP-a za zemlje članice EU-a. Izrazili su stajalište da bi se to trebalo primjenjivati dok se ne postigne zajednički sporazum u duhu EU-a, koji će uzimati u obzir interese susjednih zemalja iz EU-a", kaže se u pisanoj izjavi nakon sastanka državnih tajnika Hrvatske, Slovenije i Italije.

Na sastanku Hide Biščevića, Roberta Antonionea i Andreja Logara sudjelovao je zamjenik direktora Opće uprave za vanjske poslove Europske komisije Michael Leigh. Europska komisija je na sastanku sudjelovala u svojstvu "pomagača".

"Sudionici sastanka izrazili su spremnost da, trilateralno i s Europskom komisijom, nastave zajedno raditi u duhu dobrosusjedskih odnosa EU-a i uzimajući u obzir interese svih zainteresiranih strana dok se ne postigne zajednički sporazum".

Hrvatski je sabor u četvrtak navečer nakon burne rasprave donio dopunu odluke o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu, kojom se za članice EU-a odgađa primjena ZERP-a do sklapanja sporazuma s EU o partnerstvu u ribarstvu.

U pisanoj izjavi nakon sastanka u Bruxellesu, koji je umjesto jednog trajao tri sata, stoji da je Hrvatska "potvrdila da tog perioda neće biti promjena sadašnjeg režima za zemlje članice Europske unije u području Jadranskog mora".

Sabor je u listopadu prošle godine proglasio ZERP s odgodom primjene na godinu dana. Ta je odluka naišla na žestoke kritike u Italiji i Sloveniji.

Upitan hoće li Italija podržati Hrvatsku da dobije status kandidata i datum za početak pregovora na predstojećem summitu EU-a, Antonione je odgovorio "apsolutno", dodajući da "to ne ovisi samo o nama, ali mi ćemo učiniti svaki napor" da dođe do takve odluke.

Slovenski državni tajnik je rekao da i njegova zemlja podupire hrvatsku kandidaturu.

"Želja je Slovenije da Hrvatska što prije počne pregovore o članstvu. Mi ćemo je u potpunosti podržati", rekao je Logar.

Govoreći o saborskoj odluci, Logar je rekao da će Ljubljana pratiti njezinu praktičnu provedbu te da "Slovenija nema nikakvih dodatnih zahtjeva " prema Hrvatskoj.

Hido Biščević je izrazio uvjerenje da će ovaj sastanak imati pozitivnog utjecaja na očekivane odluke Europskog vijeća u lipnju.

"Sasvim sam siguran da će rezultati današnjeg sastanka imati pozitivan utjecaj na rezultete predstojećeg summita EU-a", kada Hrvatska očekuje kanidaturu i datum za početak pregovora, rekao je Bišćević, dodajući da je "potvrđeno da će obje zemlje to podržavati".

On je rekao da odustajanje od ZERP-a ne "dolazi u obzir". "To je suverena odluka Hrvatskog sabora. Sabor je svojom jučerašnjom odlukom prihvatio logiku EU-a, logiku harmonizacije suverenih odluka s interesima EU-a", rekao je Biščević.

Hrvatska nastoji zatvoriti otvorena pitanja s članicama EU-a uoči sastanka Europskog vijeća 17. i 18. lipnja kada će se odlučivati o njezinu kandidatskom statusu i datumu početka pregovora o punopravnom članstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙