FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PETAK, 4. LIPNJA

ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 4. lipnja.
ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 4. lipnja.

ZAGREB - Drugi dan radnog posjeta glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte Hrvatskoj. Ona bi trebala održati sastanak u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, posjetiti Županijski sud u Zagerbu i susresti se s predstavnicima Diplomatskog zbora u RH.

BRUXELLES - Državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije sastat će se s predstavnicima Europske komisije kako bi razgovarali o pitanju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu koji je prošle godine proglasio Hrvatski sabor, a čija bi primjena trebala stupiti na snagu u listopadu ove godine. Hrvatska Vlada uputila je u srijedu Saboru dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu, kojom se predlaže odgoda proglašenja ekološko-ribolovne zone sve do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europske zajednice.

LJUBLJANA - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković boravit će u prvom službenom posjetu Sloveniji na poziv slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela. Teme razgovora biti će bilateralni odnosi i euroatlanske integracije. Drašković će se, osim s Rupelom, sastati s predsjednikom parlamenta Borutom Pahorom, predsjednikom vlade Antonom Ropom i predsjednikom države Janezom Drnovšekom. Predviđena je konferencija za tisak nakon susreta s Rupelom oko 12 sati.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u petak će se na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora upoznati s hrvatskim pogledima glede zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

BUGOJNO - HDZBiH sazvao je za petak sjednicu Središnjeg odbora koja će se održati u Bugojnu. Početak sjednice je u 10 sati, a službeno je najavljeno kako će se raspravljati o djelovanju HDZBiH u narednom razdoblju, te o strategiji predizbornih i izbornih aktivnosti za općinske izbore u BiH zakazane za listopad ove godine. Sjednica Središnjeg odbora HDZBiH u Bugojnu, kako je navedeno u priopćenju, bit će zatvorena za javnost, a novinari će u 14 sati na press konferenciji biti upoznati sa radom zasjedanja.

SARAJEVO - Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić izjasnit će se pred Sudom Bosne i Hercegovine o optužnici koja ga tereti za zloporabu položaja i financijske pronevjere povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara. Zajedno s Jelavićem pred državnim sudom će se pojaviti i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, bivši direktor "Hercegovačke banke" Ivica Karlović, bivši direktor "Hercegovine osiguranja" Miroslav Rupčić i fratar Ivan Ševo koji je ranije bio članom uprave ove banke. Optužnicu za pronevjeru sredstava koje je Republika Hrvatska uplaćivala kao pomoć Hrvatima u BiH podigao je tužitelj John McNair iz posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije koji djeluje pri Tužiteljstvu BiH. Jelavić, Prvce i Rupčić nalaze se u istražnom zatvoru Kula kod Sarajeva od njihova uhićenja u siječnju ove godine. Ukoliko se optuženi izjasne kako nisu krivi što najavljuje njihova obrana, pred sudbenim vijećem započet će dokazni postupak a u protivnom zakazat će se zasjedanje Suda radi izricanja kazne.

WACHAU (Austrija) - Na Europskom forumu Wachau 2004. koji će se ove godine održati 4., 5. i 6. lipnja, uz austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela i austrijsku ministricu vanjskih poslova Benitu Ferrero-Waldner očekuju se i mnogi političari iz zemalja EU, posebice novih članica. Na tom trodnevnom međunarodnom skupu u subotu će sudjelovati i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

RIM - Američki predsjednik George W. Bush doputovat će u dvodnevni službeni posjet Italiji na obljetnicu oslobođenja Rima. Prvog dana posjeta sastat će se s talijanskim predsjednikom Carlom Aziegliom Ciampijem i primit će ga papa Ivan Pavao II.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Duška Gerić Koren

Prijepodne: Renata Tomašević

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Maša Taušan

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙