FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA NEDJELJU 23. SVIBNJA

ZAGREB, 22. svibnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zanedjelju 23. svibnja.
ZAGREB, 22. svibnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za nedjelju 23. svibnja.

BRIJUNI - Najavljeni su razgovori hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji su u subotu sudjelovali u radu konferencije Zaklade 2020 "Kako možemo vjerovati jedni drugima? - Izmjena uvjeta povjerenja".

ZAGREB - Kralj Hašemitske Kraljevine Jordan Abdulah II bin Al Hussein doputovat će u dvodnevni uzvratni službeni posjet Hrvatskoj. Svečana ceremonija službenog dočeka u Uredu predsjednika Stjepana Mesića održat će se u 17:30, a nakon toga su predviđeni razgovori tete-a-tete. Izjave za novinare održat će se u 19:05 sati, a novinari trebaju biti u Uredu Predsjednika najkasnije u 18:30 sati.

BERLIN - U njemačkom parlamentu održat će se glasovanje o izboru predsjednika države. Izbori se održavaju svakih pet godina, a predsjednik se ne bira na neposredno nego putem tzv. Saveznog skupa (Bundesversammlung) koji broji 1206 članova, od čega su polovica zastupnici Bundestaga a druga polovica poslanici saveznih pokrajina. Kandidati za funkciju, koja je po Ustavu najviši politički položaj u zemlji, ali je u praksi svedena na reprezentativnu ulogu, su dosadašnji direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Horst Köhler, kao zajednički kandidat demokršćanske i liberalne oporbe te sveučilišna profesorica Gesine Schwan kao kandidatkinja vladajuće socijaldemokratsko-zelene koalicije. S obzirom da Unija CDU/CSU zajedno s Liberalima (FDP) raspolaže većinom u Saveznom skupu zbog povoljnijeg odnosa u saveznim pokrajinama, izbor Horsta Köhlera se smatra gotovo sigurnim.

BEOGRAD - Točno u ponoć, prema odluci Republičke izborne komisije, istječe rok za prijavu kandidata za predsjedničke izbore zakazane za 13. lipnja. Svoje kandidature dosad je podnijelo osam kandidata, a još ih je nekoliko najavilo kandidaturu. Republička izborna komisija će konačnu listu kandidata utvrditi 28. svibnja.

TUNIS - Drugi i završni dan summita Arapske lige. Arapski čelnici okupili su se na dvodnevnom sastanku kako bi pokazali regionalno jedinstvo u odnosu na okupaciju Iraka, izraelsko-palestinski sukob i političke reforme unutar arapskog svijeta. Trinaest predsjednika i tri premijera iz 22 zemlje članice Arapske

lige sudjeluju na sastanku koji se održava u dobro čuvanom konferencijskom centru u

Tunisu.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Srđan Baković

Prije podne: Darko Vlahović

Poslije podne: Duška Gerić Koren

Večer: Domagoj Janković

Tel: **385-1-4808645

Fax: **385-1-4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙