FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BOŽO MARENDIĆ O SPORAZUMU O SUKCESIJI SFRJ

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - "Nitko ne može biti do krajazadovoljan jer je Sporazum o sukcesiji veliki kompromis pet državasljednica, a tu je značajnu ulogu imala međunarodna zajednice", kažeza Deutsche Welle predstojnik Ureda Vlade Republike Hrvatske zaprovođenje projekta sukcesije Božo Marendić.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - "Nitko ne može biti do kraja zadovoljan jer je Sporazum o sukcesiji veliki kompromis pet država sljednica, a tu je značajnu ulogu imala međunarodna zajednice", kaže za Deutsche Welle predstojnik Ureda Vlade Republike Hrvatske za provođenje projekta sukcesije Božo Marendić.

Marendić za postaju kaže da će se sada, kada je sporazum stupio na snagu, poslovi sve više obavljati u okviru zajedničkih odbora. Važan događaj je prvi sastanak stalnog zajedničkog odbora, koj će biti neka vrsta koordinacijskog odbora, koji će čak rješavati određene sporove i pitanja u kojima se države ne mogu dogovoriti u okviru specijalističkih odbora, kaže Marendić i dodaje da je "predviđeno da se u okviru tog odbora čak može angažirati i neka vrsta međunarodne arbitraže", prenosi postaja.

Stalni zajednički odbor pomogao bi da se riješe pitanja poput, primjerice, formiranja skupine za utvrđivanje i podjelu arhiva jer to nije određeno sporazumom, dogovora oko vojne imovine, odnosa prema mješovitim bankama u kojima je nestalo i ne zna se što je sa 600 milijuna američkih dolara, rekao je Marendić za postaju.

Pitanje dugova štedišama Ljubljanske vlade i stanarskih prava izbjeglih iz Hrvatske za vrijeme rata nisu u Ugovoru o sukcesiji primarnog karaktera, već su u ugovoru samo navedena kao načela koje je svaka država sljednica već prihvatila nizom drugih međunarodnih ugovora i konvencija koje je morala prihvatiti ulaskom u UN, u Vijeće Europe ili OESS, objašnjava Marendić i ističe da primarni karakter "imaju pitanja koja se odnose na imovinu i obveze bivše savezne države".

Bilateralni dogovori koji su predviđeni Sporazumom o sukcesiji imaju prvenstvo pred multilateralnim dogovorima "ako taj dogovor između država ne ide na teret i nije protiv interesa ostalih država", kaže Marendić za postaju i napominje da "već postoje imovinsko-pravni ugovori između Makedonije i Hrvatske, Slovenije i Hrvatske, s Bosnom i Hercegovinom samo što nije potpisan, a ostala je još samo Srbija i Crna Gora".

Marendić za postaju ocjenjuje da su mediji u Hrvatskoj, ali i drugdje, "prenaglasili materijalni aspekt, dok je najvažniji aspekt normalizacija odnosa između susjeda koji su bili u vrlo vrlo lošem stanju i još su uvijek loši, a kroz provedbu Ugovora trebaju se stvoriti novi temelji za dobrosusjedstvo, suradnju i danas-sutra za integracijske procese", prenosi postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙