FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni vatrogasni zapovjednik Jurin: protupožarna zaštita spremnija nego ikada

OZALJ, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska je spremna za početak tzv.požarne sezone jer će osim profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca uprotupožarnu zaštitu od 1. lipnja biti uključeni i hrvatskozrakoplovstvo i Hrvatska kopnena vojska, rekao je danas u Ozlju MladenJurin, glavni državni vatrogasni zapovjednik i načelnik vatrogastva uMUP-u.
OZALJ, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska je spremna za početak tzv. požarne sezone jer će osim profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca u protupožarnu zaštitu od 1. lipnja biti uključeni i hrvatsko zrakoplovstvo i Hrvatska kopnena vojska, rekao je danas u Ozlju Mladen Jurin, glavni državni vatrogasni zapovjednik i načelnik vatrogastva u MUP-u.

Razlog takvoj ocjeni je i to što je danas MUP-u u Ozlju predano 18 vatrogasnih vozila. Hrvatsko zrakoplovstvo ustupilo je četiri helikoptera, dva "air traktora", za sada tri "canadaira", a kad se popravi, pridružit će im se i četvrti (prošle godine oštećen u Crnoj Gori), rekao je Jurin.

Hrvatska kopnena vojska ustupa 500 pripadnika djelatnog sastava, iz kojeg su časnici u svibnju prošli osnovnu izobrazbu za gašenje šumskih požara. Po mišljenju glavnog zapovjednika Jurina protupožarna je zaštita spremnija nego prijašnjih godina, a od novosti izdvaja pokusni projekt zaštite otoka koji 15. lipnja počinje na Korčuli. Ondje će biti spremno 20 profesionalnih vatrogasaca da bi se utvrdilo nije li djelotvornije uspostaviti mrežu vatrogasaca, koja je spremna ugasiti mnogo manjih požara, umjesto da se na svaki požar dižu skupi "canadairi" i druga oprema i ljudstvo.

"Naši otoci nemaju dovoljno mlada stanovništva, niti postojeće zbog turizma može sve ostaviti i gasiti požare. Lokalni DVD-i nisu dostatni, nego treba uspostaviti vatrogasnu postrojbu za cijeli otok, smatra Jurin.

Osim toga u samoj pripremi za požarnu sezonu pojačan je inspekcijski nadzor preventivnih priprema. S Hrvatskim centrom za razminiranje dogovoreno je da dubrovačko područje ima prednost u razminiranju upravo kako bi se olakšao pristup mjestima mogućih požara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙