FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUPRUŽNICI SUTKINJA I ODVJETNIK OSUMNJIČENI ZA KRIVOTVORENJE SEDAM PRESUDA

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Sutkinja zagrebačkog Općinskog sudaDubravka Rovišnjak (44) i njen suprug odvjetnik Vatroslav Rovišnjak(45), koji su sinoć zadržani u pritvoru, tužiteljstvo je osumnjičiloza sedam krivotvorenih presuda na osnovu kojih su ishodili ovrhe nadjavnim poduzećem Zagrebačke ceste u iznosu od 920 tisuća kuna.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Sutkinja zagrebačkog Općinskog suda Dubravka Rovišnjak (44) i njen suprug odvjetnik Vatroslav Rovišnjak (45), koji su sinoć zadržani u pritvoru, tužiteljstvo je osumnjičilo za sedam krivotvorenih presuda na osnovu kojih su ishodili ovrhe nad javnim poduzećem Zagrebačke ceste u iznosu od 920 tisuća kuna.

Za navodno krivotvorenje presuda sutkinje Parničnog odjela zagrebačkog Općinskog suda policija i tužiteljstvo doznali su sredinom svibnja od predsjednika Općinskog suda Đure Sesse kojemu je to prijavio jedan odvjetnik. Tada je pokrenuta kriminalistička obrada, no policija nije mogla uhititi prvoosumnjičenu jer je imala sudački imunitet koji joj je Državno sudbeno vijeće jučer skinuo.

Supružnici su potom odmah uhićeni i privedeni istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda koji ih je zadržao u dvodnevnom pritvoru. U tom bi roku tužiteljstvo trebalo zatražiti istragu, a kako je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare policije i tužiteljstva izjavila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Gordana Haramina Hranilović uz zahtjev za istragom tužiteljstvo će predložiti i pritvor za osumnjičene.

Tužiteljstvo je proteklih dana govorilo o šest krivotvorenih presuda, no u istražnom zahtjevu prvoosumnjičena se tereti za sedam krivotvorina, odnosno sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Njezin suprug osumnjičen je da joj je u tome pomagao. Tužiteljica je napomenula da je za ta djela moguća desetogodišnja zatvorska kazna.

Sumnja se da je prvoosumnjičena krivotvorene presude, kojima su nepostojećim tužiteljima dosuđene odštete u parnicama, donijela od 2001. do travnja ove godine. Te odštete realizirali su u ovršnim postupcima na teret javnog poduzeća Zagrebačke ceste. Pri tom su se koristili brojeve predmeta u postupcima koji su stvarno evidentirani na sudu, a za neke od njih sutkinja Rovišnjak je bila i stvarno zadužena, kažu u policiji.

Prema tim presudama Zagrebačke ceste bile su dužne nepostojećim tužiteljima isplatiti novac zbog navodno izgubljene zarade i drugih šteta, ali i platiti troškove parnice koje se nikada nisu ni vodile.

U tužiteljstvu kažu da je sutkinja lažne presude izradila pod imenima raznih sudaca zagrebačkog Općinskog suda. Nakon toga je ishodila ovjere lažno iskazane pravomoćnosti i ovršnosti na takvim presudama od službenika sudskog kancela koji nisu posumnjali u istinitost predočenih presuda. Sutkinja je, tvrde u tužiteljstvu, koristeći dostupne žigove i osobno ovjeravala da su presude pravomoćne i ovršne. Potom je više zagrebačkih odvjetnika zamolila da provedu ovrhe, odnosno naplatu preko svojih žiro računa, uz obrazloženje da je žiro račun njenog supruga u blokadi. Odvjetnici su, kako kažu u policiji, u dobroj vjeri pristajali na to, te su novac, ukupno 920 tisuća kuna koje su im na račun platile Zagrebačke ceste, podizali i na ruke predavali osumnjičenima.

Tužiteljica Gordana Haramina Hranilović potvrdila je da je jedan od tih odvjetnika i prijavio supružnike Rovišnjak koji su se sinoć pred istražnim sucem Borisom Ivančićem branili šutnjom. On im je nakon toga odredio 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela koje izaziva sablazan javnosti.

Očekuje se da će se dvoje osumnjičenih sutra ponovno naći pred istražnim sucem koji mora odlučiti hoće li pokrenuti istragu i odrediti im jednomjesečni pritvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙