FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bajić: Ne ću tražiti ostavku ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Glavni državni odvjetnik MladenBajić izjavio je u večerašnjoj emisiji "Forum" Hrvatske televizije dane će tražiti ostavku ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije iorganiziranoga kriminaliteta (USKOK), Željka Žganjera, jer smatra danije bilo bitnih propusta u radu USKOK-a u "slučaju Končar - odnosnoBago-Granić" sve dok informacije nisu "procurile u javnost".
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je u večerašnjoj emisiji "Forum" Hrvatske televizije da ne će tražiti ostavku ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta (USKOK), Željka Žganjera, jer smatra da nije bilo bitnih propusta u radu USKOK-a u "slučaju Končar - odnosno Bago-Granić" sve dok informacije nisu "procurile u javnost".

Dodao je kako je USKOK, sukladno Zakonu o Državnom odvjetništvu i Zakonu o kaznenom postupku i Materijalno-kaznenom zakonu, zajedno s policijom proveo postupak onako kako to nalaže zakon.

Glavni državni odvjetnik također je rekao da "osobno ne vidi nikakvih propusta u radu USKOK-a, odnosno ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera".

Ocjenjujući Žganjerove medijske istupe napomenuo je kako su oni "doista bili nespretni" te da ih osobno ne odobrava.

Ali, dodao je Bajić, "Žganjerovi medijski istupi nisu takve naravi da su za sam predmet prouzročili bilo kakvu štetu zbog koje bi on, kao glavni državni odvjetnik, sankcionirao Žganjera - stegovnim ili nekim drugim postupkom".

Na pitanje voditelja emisije "Forum" što bi trebalo učiniti da USKOK "bude konkretniji i da radi svoj posao", ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt odgovorila je da bi USKOK trebalo osposobiti u ljudstvu i tehnici, te mu vratiti zakonske ovlasti za obavljanje poslova na suzbijanju organiziranoga kriminala, trgovine drogom i ljudima, pranja novca i sličnih poslova koji spadaju u organizirani kriminal.

Osim toga, ministrica Škare-Ožbolt smatra da bi trebalo uspostaviti "vrlo dobru povezanost s policijom - puno bolju od dosadašnje, odnosno da bi trebalo ostvariti konkretniju 'uvezanost' policije i USKOK-a".

Ministrica pravosuđa rekla je da bi, kad govorimo o sustavu što izlazi iz područja nadležnosti USKOK-a, jedino sucima trebalo dati zadaću da se specijaliziraju i osposobe kako bi se mogli baviti isključivo poslovima iz nadležnosti USKOK-a.

Dodala je da za to "apsolutno postoji politička odlučnost", odnosno kako se "ne bi krenulo u izmjene Zakona o USKOK-u kada ne bi za to postojala politička odlučnost" te da "ne bi ova Vlada dala USKOK-u do sada najveći proračun da nema političke odlučnosti".

Ministrica pravosuđa također je kazala kako je radna skupina za izmjene Zakona o USKOK-u dobila vrlo kratak vremenski rok, i da izmjene Zakona o USKOK-u moraju biti u Hrvatskome saboru do kraja ljetnoga zasjedanja.

A ta nova zakonska rješenja trebala bi pak, otvoriti cijeli niz pretpostavki za bolje funkcioniranje USKOK-a, rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙