FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTREBNA HITNA AKCIJA ZA SUZBIJANJE KRIVOTVORENIH ROBA

BRUXELLES, 26. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Čelnici raznih svjetskihorganizacija za borbu protiv krivotvorenja roba pozvali su na hitnuakciju radi suzbijanja na milijarde dolara vrijedne trgovine takvimrobama, upozorivši na ozbiljne opasnosti koje ona predstavlja.
BRUXELLES, 26. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Čelnici raznih svjetskih organizacija za borbu protiv krivotvorenja roba pozvali su na hitnu akciju radi suzbijanja na milijarde dolara vrijedne trgovine takvim robama, upozorivši na ozbiljne opasnosti koje ona predstavlja.

Govoreći na 1. svjetskoj konferenciji o suzbijanju trgovine robama koje rangiraju od lažnog mlijeka za dojenčad do piratske glazbe, čelnik Interpola Ronald Noble dao je ozbiljno upozorenje vladama diljem svijeta.

"Potencijalna opasnost koju za javnost predstavljaju krivotvoreni proizvodi, od kojih se okorištava milje organiziranog kriminala i teroristi, preozbiljna je da bi ju vlade i tijela za provedbu zakona ignorirala", kazao je Noble na početku dvodnevnog Globalnog kongresa o suzbijanju krivotvorenja.

On je istakao da vlade u nekim područjima ne čine dovoljno, uzimajući zdravo za gotovo da bi inicijativu trebale preuzeti privatne tvrtke. "Vlade ne vrše nikakav pritisak na nas radi suzbijanja kršenja prava intelektualnog vlasništva", kazao je. "Među njima vlada uvjerenje da privatni sektor ima resurse za to", dodao je.

Čelnik Svjetske carinske organizacije (WCO) Michel Danet upozorio je da se posljedice trgovine lažnim robama uvelike podcjenjuju. "Šira javnost često takve prekršaje smatra bezopasnima i ograničenima na luksuzne robe, što je stajalište koje nekada zauzimaju i službena tijela", kazao je. "Međutim, svi znamo da krivotvorenje ne samo da šteti gospodarstvu i društvu već se može ozbiljno odraziti i na potrošače, te ih čak i usmrtiti. Potrebna je hitna akcija", dodao je Danet.

Procjenjuje se da trgovina krivotvorenim robama godišnje dosegne i do 500 milijardi eura vrijednosti.

Konferenciju su sponzorirali Savez svjetskih poslovnih čelnika za suzbijanje krivotvorenja, Međunarodna trademark organizacija, Međunarodni savez za sigurnosni menadžment te neke zemlje članice strateške grupacije WCO IPR.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙