FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERGMAN: IDUĆI TJEDAN POČINJU PREGOVORI S PROIZVOĐAČIMA O SMANJENJU CIJENA LIJEKOVA

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Direktor Hrvatskog zavoda zazdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman najavio je danas da ćeidućega tjedna započeti pregovori s predstavnicima domaće i stranefarmaceutske industrije o izmjenama Pravilnika o izračunu cijenelijeka, u kojima će im predložiti smanjenje cijena generičkih lijekovaizmeđu 20 i 30 posto.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman najavio je danas da će idućega tjedna započeti pregovori s predstavnicima domaće i strane farmaceutske industrije o izmjenama Pravilnika o izračunu cijene lijeka, u kojima će im predložiti smanjenje cijena generičkih lijekova između 20 i 30 posto.

"Pokušat ćemo se dogovoriti s proizvođačima o novim cijenama lijekova jer se takav tempo potrošnje više ne može nastaviti, a predložit ćemo im cijene koje mogu biti referentne", izjavio je Bergman Hini.

Naime, potrošnja lijekova u prva tri mjeseca porasla je 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ovogodišnjem proračunu HZZO-a za lijekove su predviđene dvije milijarde kuna, no ti bi troškovi, nastavi li se sadašnja potrošnja, mogli nadmašiti i prošlogodišnje kada je za lijekove planirano 1,7 milijardi, a potrošeno 2,6 milijardi kuna.

Bergman kaže da će u pregovorima s farmaceutima prvo predložiti smanjenje cijena za 25 najpropisivanijih lijekova u Hrvatskoj, na koje je prošle godine utrošeno 1,2 milijarde kuna, a zatim će pregovarati i o smanjenju cijena ostalih lijekova.

Domaća farmaceutska industrija, odnosno tvrtke Pliva i Belupo, spremne su spustiti cijene lijekova iako su njihove cijene niže od lijekova stranih proizvođača, budući da se uglavnom radi o generičkim lijekovima.

Bergman je najavio i da će se u petak vodstvo HZZO-a sastati s ravnateljima kliničkih bolnica kako bi ih upoznalo sa sadržajem novih ugovora i upozorilo na preveliku potrošnju u prva tri mjeseca.

Po podacima iznesenim nakon posljednje sjednice Upravnog vijeća HZZO-a, kliničke bolnice su prekoračile dogovorene bolničke limite za 50 posto, pa je najavljena puno stroža kontrola potrošnje za svaku pojedinu bolnicu.

Kako bi se potrošnja svela u zadane financijske okvire, u nove ugovore s HZZO-om, koje bolnice trebaju potpisati idućega tjedna, uvode se i odredbe o odgovornosti ravnatelja bolnice, stručnog vijeća te šefova klinika i odjela za financijsko poslovanje ustanove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙