FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ O SKUPU U MAMAI

MAMAIA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Svih 15 šefova srednjoeuropskihdržava, okupljenih na summitu u Mamai, pozdravilo je ulogu Hrvatske uregiji i podržalo je skoro određivanje datuma otvaranja pregovora RH sEuropskom unijom, izjavio je u petak u Mamai hrvatski predsjednikStjepan Mesić.
MAMAIA, 28. svibnja 2004. (Hina) - Svih 15 šefova srednjoeuropskih država, okupljenih na summitu u Mamai, pozdravilo je ulogu Hrvatske u regiji i podržalo je skoro određivanje datuma otvaranja pregovora RH s Europskom unijom, izjavio je u petak u Mamai hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"U svim izlaganjima hrvatska je pozdravljena, pozdravljena je njezina uloga u regiji s time da svi pozdravljaju skori ulazak RH u pregovore za članstvo u EU", rekao je predsjednik.

Predsjednik Mesić iskoristio je svoje bilateralne susrete na marginama summita za lobiranje za potporu Hrvatskoj u njezinom približavanju euroatlantskim integracijama.

"Sa svim predsjednicima sam razgovarao i lobirao za podršku Hrvatskoj i kod onih koji su u EU kao i kod onih koji očekuju da Hrvatska ostvari svoj strateški cilj, što će i za njihove države biti motiv da se usvajaju standardi što prije i da krenu stopama kojima je krenula i ostvarila svoje ciljeve Hrvatska".

Drugog i završnog dana summita predsjednici su razmatrali i prioritete u području ulaganja u regionalnu stabilnost, odnosno privlačenju stranih ulaganja, razne regionalne transportne infrastrukture u sklopu projekata od zajedničkog interesa te ulaganje u razvoj malog i srednjeg poduzetništva s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Na summitu je učvršćen zajednički akcijski program za potporu demokratizaciji i stabilizaciji zapadnog Balkana a razgovaralo se i o ulozi regionalne suradnje.

Zaključeno je da se više treba raditi na usvajanju europskih standarda u regiji, rekao je predsjednik Mesić u završnoj izjavi hrvatskim novinarima. "Poruke sa skupa idu za tim da budućnost treba pobijediti prošlost", kazao je on.

Predsjednik Mesić sastao se na marginama summita s predsjednikom Europske investicijske banke Wolfgangom Rothom. Prema Mesićevim riječima banke su zainteresirane za ulaganje u projekte i programe u Hrvatskoj posebice što se tiče zaštite okoliša a to znači ulaganje u vode, energetiku, infrastrukturu i turizam. Potrebno je samo što brže napraviti dobre projekte, a oni su ih spremni financirati rekao je Mesić.

Na summitu, koji završava danas dogovoreno je da će Hrvatska iduće godine biti domaćinom ovog skupa koji će se održati u Dubrovniku.

Predsjednik Mesić vraća se u Zagreb rano poslijepodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙