FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SASTANAK ŠEFOVA GRANIČNIH SLUŽBI OHRIDSKOG SPORAZUMA

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Na sastanku šefova graničnih službiOhridskog sporazuma, održanom danas u RACVIAC centru u Rakitju,istaknuta je spremnost Republike Hrvatske da svim zemljama u regiji, anaročito onima s kojima graniči, pomogne u provedbi reformi koje setiču upravljanju granicama i u tom je smislu ponuđena konkretna pomoću obuci službenika graničnih policija, izvijestilo je Ministarstvounutarnjih poslova RH, domaćin sastanka.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Na sastanku šefova graničnih službi Ohridskog sporazuma, održanom danas u RACVIAC centru u Rakitju, istaknuta je spremnost Republike Hrvatske da svim zemljama u regiji, a naročito onima s kojima graniči, pomogne u provedbi reformi koje se tiču upravljanju granicama i u tom je smislu ponuđena konkretna pomoć u obuci službenika graničnih policija, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH, domaćin sastanka.

Ohridski proces uspostavljen je na konferenciji o sigurnosti i upravljanju granicama, održanoj u lipnju prošle godine u Republici Makedoniji, a njime zemlje Procesa stabilizacije i pridruživanja EU zajednički dogovaraju političke ciljeve, načela i instrumente u graničnim pitanjima.

Na temelju zaključaka s konferencije u Ohridu proizašao je zajednički dokument o napretku kojim zemlje regije i četiri partnerske organizacije (EU, NATO, OESS i Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu) određuju konkretne mjere nužne za postizanje dogovorenih ciljeva. Ponajprije riječ je o primjeni strategije upravljanja granicama, pripremi zakonskih propisa o nadzoru granica, obuci službenika koji rade na nadzoru granica, opremanju granične policije, primjeni informacijskih sustava, te potpisivanju sporazuma između zemalja u borbi protiv kriminala.

Današnji je sastanak samo nastavak Ohridskog procesa i dobra je prigoda da se vidi što je u pojedinim zemljama učinjeno, kaže se u priopćenju i dodaje da je RH učinila značajan napredak. U ovom trenutku provode se promjene u standardima rada granične policije s ciljem ispunjenja kriterija i ostalih preduvjeta koji su nužni za postizanje pune kompatibilnosti sa schengenskim zakonodavstvom. Promjene će biti provedene sukladno Nacionalnom programu. Posebno je potrebno istaknuti suradnju s Europskom komisijom i državama članicama Europske unije, koje u sklopu Twinning projekata za integrirano upravljanje granicom pružaju stručnu pomoć pri usklađivanju hrvatskog zakonodavstva i prakse iz područja upravljanja granicom, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙