FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PORTOROŽ: ZAVRŠEN MINISTARSKI SASTANAK

PORTOROŽ, 25. svibnja 2004. (Hina) - U Portorožu je u utorak popodnezavršen sastanak ministara vanjskih poslova država Jadransko-jonskeinicijative na kojemu je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskihposlova Miomir Žužul.
PORTOROŽ, 25. svibnja 2004. (Hina) - U Portorožu je u utorak popodne završen sastanak ministara vanjskih poslova država Jadransko-jonske inicijative na kojemu je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

U završnom dokumentu ministara vanjskih poslova Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore te Grčke među ostalim je izražena potpora želji Hrvatske da što prije dobije status kandidata i da počne pregovore o punopravnom članstvu u EU.

"Podržavamo napore RH za puno uključenje u EU i u tom smislu pozdravljamo pozitivan avis Europske komisije, uz nadu da će u bliskoj budućnosti uslijediti pregovori o uključenju", rečeno je među ostalim u završnoj izjavi s ministarskog skupa.

Kako je nakon završetka sastanka izjavio slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, stabilnost u regiji jugoistočne Europe donosi poštovanje europskih standarda i prodiranje europejizacije. Rupel je na konferenciji za novinare rekao da je Slovenija zadovoljna rezultatima koje je Inicijativa postigla u godinu dana njenog predsjedanja te da predaje dobro nasljeđe Crnog Gori koja je u ime državne zajednice Srbije i Crne Gore preuzela predsjedanje Jadransko-jonskom inicijativom.

Tijekom rada konferencije hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul naglasio je da su uključenje u EU i regionalna suradnja sa susjednim državama među prioritetima hrvatske politike te izrazio uvjerenje da će hrvatski uspjeh u približavanju EU pridonijeti i stabilizaciji cijele regije.

Ministri vanjskih poslova Slovenije , Italije i Hrvatske, Dimitrij Rupel, Franco Frattini i Miomir Žužul razgovarali su na radnom doručku o pitanju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Ministar Žužul je izjavio novinarima da su Slovenija, Italija i Hrvatska tri prijateljske države koje vide zajedničku budućnost. Dogovoreno je, kako je rekao, da se radni dio razgovora o ekološko-ribolovnom pojasu nastavi u Bruxellesu , na razini državnih tajnika triju država s predstavnicima Europske komisije.

"Ja sam uvjeren da uz uvažavanje europskih kriterija i dobru volju možemo naći rješenje koje će zadovoljiti sve tri države", rekao je Žužul i posebno naglasio da se to pitanje može rješavati samo unutar okvira Odluke Hrvatskog sabora o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu te da rješenje mora biti u duhu Europske unije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel potvrdio je novinarima da je na trostranom sastanku došlo do napretka i da će se 4. idućeg mjeseca sastati državni tajnici u Bruxellesu.

"Sve ćemo napraviti da moguće jednostrane inicijative ili akcije ne budu imale negativne posljedice, kako je to u početku možda izgledalo", rekao je Rupel u vezi razgovora o ribolovno-ekološkoj zoni.

Rupel je pohvalio napredak Hrvatske u približavanju EU te istaknuo da su zemlje inicijative istaknule i očekivanje kako će na idućem summitu NATO saveza u Istanbulu Hrvatska i Albanija dobiti pozitivan signal za približavanje toj asocijaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙