FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMTPR: Uredba o viznom sustavu neće biti zapreka dolasku turista u Hrvatsku

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Primjena Uredbe o viznom sustavu od1. lipnja ove godine kao ni do sada neće biti zapreka dolasku i ulaskuturista u Hrvatsku, tim više što je riječ o harmonizaciji propisa spraksom u zemljama EU, smatraju u Ministarstvu mora, turizma, prometai razvitka (MMTPR),.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Primjena Uredbe o viznom sustavu od 1. lipnja ove godine kao ni do sada neće biti zapreka dolasku i ulasku turista u Hrvatsku, tim više što je riječ o harmonizaciji propisa s praksom u zemljama EU, smatraju u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR),.

O toj se Uredbi to Ministarstvo danas očitovalo jer su se, kako navode, u inozemnim medijima ovih dana pojavile teze da će primjena te Uredbe odvratiti turiste od putovanja u Hrvatsku. Time se, kako naglašavaju iz Ministarstva, pogrešno tumače propisi koji su i do sada bili na snazi.

Naime, člankom 11. Uredbe o viznom sustavu propisano je da je "pri ulasku u Republiku Hrvatsku tijelo nadležno za kontrolu prelaska državne granice ovlašteno od stranca zatražiti da predoči sredstva za uzdržavanje tijekom boravka u RH, i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu".

Ta sredstva utvrđena su u visini protuvrijednosti 100 eura po danu boravka u RH, za razliku od do sada kada je taj iznos bio 350 njemačkih maraka, odnosno 175 eura. Ako pak stranac ima ovjereno pozivno pismo hrvatske fizičke ili pravne osobe, dokaz o turističkoj rezervaciji ili sličnu ispravu tada mora predočiti dokaz o posjedovanju sredstava 50 eura po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj. Kao dokaz priznaju se kreditne i bankovne kartice, potvrde banke, čekovi i slično, odnosno dokazi iz kojih se može utvrditi posjedovanje potrebnih sredstava.

Predočenje navedenih sredstava u praksi se, kako napominju iz Ministarstva, kao ni do sada, ne primjenjuju za svakog stranca koji ulazi u Hrvatsku, već je ono diskrecijsko pravo policijskog službenika ako utvrdi postojanje opravdane sumnje da boravak stranca u RH neće biti korišten u svrhu koju je naveo pri ulasku u zemlju. Ova Uredba primjenjuje se na sve strance koji ulaze u Hrvatsku, neovisno o tome čiji su državljani, dodaju iz toga Ministarstva.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙