FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAPUN I VODA SMANJUJU BROJ OBOLJELIH OD DIJAREJE U IZBJEGLIČKIM LOGORIMA

WASHINGTON, 2. lipnja 2004. (Hina) - Pranje ruku sapunom upola jesmanjilo postotak oboljelih od često smrtonosne dijareje među djecomizbjeglicama u Pakistanu, izjavili su znanstvenici.
WASHINGTON, 2. lipnja 2004. (Hina) - Pranje ruku sapunom upola je smanjilo postotak oboljelih od često smrtonosne dijareje među djecom izbjeglicama u Pakistanu, izjavili su znanstvenici.

Studija provedena nad 4.800 djece u 900 obitelji pokazala je da sapun i upute za pažljivo pranje ruku čine čuda jer se postotak pojave dijareje kod djece smanjio za 50 posto, objavila je skupina znanstvenika američkih Centara za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da 1,8 milijuna djece umire od dijareje svake godine - što je u prosjeku 5.000 djece na dan, rekao je dr. Stephen Luby iz CDC-a.

On je dodao da su djeca koja umiru od te bolesti uglavnom premala da bi sama znala dobro oprati ruke.

Studija, koja je trajala godinu dana, provedena je u 26 četvrti u Karachiju u Pakistanu. Deset posto djece koja žive u takvim izbjegličkim logorima umiru prije nego što navrše pet godina, a 40 posto smrtnih slučajeva uzrokovano je dijarejom, izjavio je Luby koji je objavio ovog tjedna rezultate studije u časopisu Journal od the American Medical Association.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙