FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORNU SKUPŠTINU HAZU OBILJEŽILA POLEMIČNA RASPRAVA

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Izbornu skupštinu Hrvatskeakademije znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježila je večeras polemičnarasprava koja je prethodila glasovanju o izboru novih članova tenajviše hrvatske znanstvene i kulturne ustanove, koje je u tijeku.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Izbornu skupštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježila je večeras polemična rasprava koja je prethodila glasovanju o izboru novih članova te najviše hrvatske znanstvene i kulturne ustanove, koje je u tijeku.

Rasprava je bila usredotočena na prijedlog kandidata u prvom Razredu HAZU-a, Razredu za društvene znanosti.

Naime, taj je razred predložio trojicu kandidata za redovite članove: Nikšu Stančića, Zvonimira Baletića i Jakšu Barbića. Raspravi je prethodila današnja izvanredna sjednica Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti o kojoj je članove skupštine HAZU-a izvijestio tajnik Razreda akademik Ksenofond Ilakovac.

Naime, taj Akademijin razred smatra da su se dogodile pogrješke i propusti u kandidacijskim postupcima u dvama razredima HAZU-a: Razredu za društvene znanosti i Razredu za književnost. S tim u vezi član Razreda za prirodne znanosti akademik Velimir Pravdić izrazio je nezadovoljstvo što je Zvonimir Baletić predložen za redovitoga člana Razreda za društvene znanosti jer, kako je rekao, "njega nema u međunarodnim bazama podataka".

Osim toga Pravdić je ustvrdio da se predlaganjem Baletića HAZU ogriješio o dobre običaje jer je on suprug potpredsjednice HAZU-a Alice Wertheimer-Baletić, zbog čega je Pravdić zatražio i ostavku potpredsjednice Akademije. Osim toga zatražio je i da tajnik HAZU-a Slobodan Kaštela, koji je predložen za člana suradnika u Razredu za društvene znanosti, dade otkaz na tajničku dužnost ako bude izabran za člana suradnika Akademije.

Akademik Ivo Šlaus upozorio je pak nazočnih 115 akademika da nove članove HAZU-a ne biraju Akademijini razredi, nego skupština te da nepotizam ne može postojati kad je riječ o radu i prosudbi nečijega rada, već samo kad su posrijedi povlastice.

Sada je u tijeku glasovanje o izboru 17 novih redovitih članova od 18 predloženika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙