FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR RASPRAVLJA O IZVRŠENJU DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA 2003.

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski je sabor poslijepodnevni radnastavio raspravom o izvješću o izvršenju državnog proračuna za 2003.,koja bi zastupnike trebala pripremiti za raspravu o Vladinu prijedloguda se smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto odgodi do daljnjega.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski je sabor poslijepodnevni rad nastavio raspravom o izvješću o izvršenju državnog proračuna za 2003., koja bi zastupnike trebala pripremiti za raspravu o Vladinu prijedlogu da se smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto odgodi do daljnjega.

Govoreći uvodno o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna, ministar financija Ivan Šuker još je jednom ustvrdio da je proračunski deficit 2003. bio znatno veći od prikazanog, te da je bivša vlada ovogodišnjem proračunu na teret ostavila 3,5 milijardi kuna neevidentiranih dospjelih nenaplaćenih obveza i jamstava.

Obveze i jamstva bi se, po Šukeru, trebala knjižiti kao deficit u onim godinama u kojima su polučila gospodarski efekt, umjesto da se, kao što je to učinila bivša vlada, ostavljaju na teret budućim proračunima.

Posebno je upozorio na činjenicu da su neki krediti zaključivani s pojedinim izvođačima radova, iako su u naslovu kao nositelj kredita navođena resorna ministarstva, pa tako, primjerice, Ministarstvo obnove kao rashod nije uknjižilo kredit HBOR-a za obnovu od 247 milijuna kuna.

Upozorio je i na prekoračenja po pojedinim proračunskim stavkama, koja su, tvrdi, lani iznosila oko 1,8 milijardi kuna, zbog čega je vlada mijenjala financijske planove tih proračunskih korisnika.

Vlada je to učinila internim odlukama, ne tražeći mišljenje Sabora, što je nedopustivo, ustvrdio je Šuker.

Izlaz iz lošeg stanja u državnim financijama Šuker vidi u uređivanju državne riznice, ukidanju 125 računa sudskih depozita, 72 računa i 101 podračuna u Hrvatskoj poštanskoj banci i uvođenje jedinstvenog računa za sve izdatke državne riznice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙