FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EU NE MOŽE IGNORIRATI 10 POSTO SVOG STANOVNIŠTVA NA JUGOISTOKU EUROPE

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Želja da u Europskoj uniji napokonzavlada mir u vezi s velikim izazovima koje sa sobom donosi proširenjena istok sasvim je razumljiva - ali ne i realna, drži FrankfurterAllgemeine Zeitung.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Želja da u Europskoj uniji napokon zavlada mir u vezi s velikim izazovima koje sa sobom donosi proširenje na istok sasvim je razumljiva - ali ne i realna, drži Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bavarski premijer Edmund Stoiber zastupa kratkovidan stav, ističući da zemlje zapadnog Balkana poput Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije tek na dugi rok imaju perspektivu za ulazak u Uniju, upozorava FAZ.

Europa ne može ignorirati 10 posto svog stanovništva i neće živjeti u miru ni ostvariti političku i gospodarsku stabilnost sve dok ne obuhvati i jugoistočni dio kontinenta, naglašava frankfurtski list, tumačeći da važna pitanja poput migracije, borbe protiv kriminala, posebno trgovine drogom i ljudima, nije moguće riješiti bez zemalja iz te regije.

Zato je u interesu EU-a da u svoje članstvo što prije primi Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku, ali i zemlje zapadnog Balkana, tvrdi FAZ.

Navedenim je zemljama potrebna pomoć - i to manje u novcu a više u ljudima, sposobnim i spremnim na angažman i prenošenje znanja, tumači list, dodajući da se u cijeloj regiji problemi javljaju ponajprije u pravosuđu i u sferi javne uprave. "Manjak politički neovisnih sudaca odvraća inozemne ulagače baš kao i neučinkovitost državnih dužnosnika i korupcija u javnim službama", tumači FAZ.

Ključnu ulogu u pripremi regije za ulazak u EU mogle odigrati nove članice, sugerira FAZ, napominjući da Mađarska već nudi angažman u ulozi mostobrana a i Slovenija se smatra odskočnom daskom za jugoistočnu Europu, ističe frankfurtski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙