FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU MINISTRI ZA KOORDINACIJU POTEZA U VEZI VISOKIH CIJENA NAFTE

LUXEMBOURG, 2. lipnja 2004. (Hina/AP) - Ministri financija Europskeunije (EU) danas su zatražili da se koordiniraju pojedinačni potezizemalja članica na rast cijena nafte, nakon što su izrazilizabrinutost oko potencijalnog utjecaja toga na njihova gospodarstvakoja bilježe usporeni oporavak.
LUXEMBOURG, 2. lipnja 2004. (Hina/AP) - Ministri financija Europske unije (EU) danas su zatražili da se koordiniraju pojedinačni potezi zemalja članica na rast cijena nafte, nakon što su izrazili zabrinutost oko potencijalnog utjecaja toga na njihova gospodarstva koja bilježe usporeni oporavak.

Zadnjeg dana svog dvodnevnog zasjedanja, ministri su zatražili i konkretnije garancije Švicarske o tome da će biti spremna spriječiti prekograničnu poreznu evaziju od 1. siječnja 2005.

Dan ranije ministri su upozorili na "rizike po međunarodni oporavak uzrokovane situacijom sa cijenama nafte" te su se složili da se OPEC pritisne da poveća svoju proizvodnju.

Irski ministar financija Charlie McCreevy, koji je predsjedao sastankom, izjavio je da će ministri zatražiti koordinaciju akcija među 25 članica Unije. Žele izbjeći prosvjede poljoprivrednika, ribara i prijevoznika te neujednačene odgovore vlada do kojih je došlo prilikom posljednjeg oštrog skoka cijena nafte u 2000. Francuska, Italija i Nizozemska tada su dale rabate i ostale olakšice komercijalnim operatorima, uzrokujući ljute pritužbe susjednih država da je riječ o nepoštenoj konkurenciji.

Francuski ministar financija Nicolas Sarkozy insistirao je kasno u utorak da se "situacija iz 2000. ne bi trebala ponoviti", što je stajalište koje dijeli i njegov nizozemski kolega. No, McCrevy je istaknuo da su ministri financija i 2000. obećali slično, samo da bi dan kasnije obećanje prekršili.

Primjena plana EU da oporezuje ušteđevine koje se iznose u inozemstvo čini se da će ponovno biti odgođena, jer postoje zabrinutosti da Švicarska neće biti spremna od 1. siječnja iduće godine pridružiti se tom sporazumu. Švicarski predsjednik Joseph Deiss potpisao je taj paket mjera sredinom svibnja, no upozorio je da parlamentarna procedura te potencijalni referendum o tome pitanju, mogu odgoditi njegovu primjenu.

Diplomati su kazali da bi EU mogla biti prisiljena na odgodu primjene tog sporazuma o kojem se prvi puta počelo razgovarati prije više od 20 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙