FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK ZA IZRAŽAVANJE CIJENA NAFTE U KOŠARICI VALUTA, NE SAMO U DOLARIMA

BRUXELLES, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijena nafte u svjetskojtrgovini trebala bi biti izražena u košarici valuta koja biuključivala i euro, umjesto kao sada samo u američkim dolarima,objavila je danas Europska komisija.
BRUXELLES, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijena nafte u svjetskoj trgovini trebala bi biti izražena u košarici valuta koja bi uključivala i euro, umjesto kao sada samo u američkim dolarima, objavila je danas Europska komisija.

"Ako bi se cijena nafte trebala povezivati s određenom vrijednošću, to bi trebala biti košarica valuta u kojoj bi bile zastupljene valute država najvećih potrošača", izjavila je europska povjerenica za energetiku Loyola de Palacio novinarima. "To bi trebalo odražavati pravu sliku utjecaja koji imaju cijene nafte".

Valutna košarica za trgovinu naftom, koja je trenutno izražena isključivo u dolarima, pomogla bi povećanju stabilnosti na svjetskim naftnim tržištima.

Palacio je kazala da špekulacije, a ne stvarna nestašica nafte na tržištu, potiču snažan rast cijena. Pozvala je OPEC da poveća proizvodnju, kazavši da je vjerodostojnost proizvođača u pitanju.

"Ovdje imamo špekulativni mjehurić. Nema stvarne nestašice na tržištu. To je realnost", rekla je Palacio.

Po njezinim riječima, članice Europske unije imaju dovoljno naftnih rezervi, koje pokrivaju i više od zahtijevanih 90 dana potražnje. "U principu, zalihe su dovoljne", ocijenila je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙