FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: CIJENE DERIVATA OSTAJU NEPROMIJENJENE

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA ovajtjedan neće mijenjati svoje maloprodajne cijene naftnih derivata, teće one ostati na prošlotjednoj razini, izjavio je danas član UpraveIne i izvršni direktor za rafinerije i veleprodaju Boris Čavrak.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA ovaj tjedan neće mijenjati svoje maloprodajne cijene naftnih derivata, te će one ostati na prošlotjednoj razini, izjavio je danas član Uprave Ine i izvršni direktor za rafinerije i veleprodaju Boris Čavrak.

Iako je tijekom prošlog tjedna na tržištu Mediterana zabilježen rast cijena nafte i motornih benzina od 0,9 posto, INA, koristeći i svoje unutarnje rezerve, neće korigirati svoje cijene. Osim toga, zadnji je dan prošlog tjedna, u petak zabilježena ozbiljniji pad cijena, kazao je Čavrak na konferenciji za novinare.

No, napominje da za Inu nemijenjanje cijena nije najpovoljnija situacija, jer joj je niža i marža, a i trenutne su maloprodajne cijene niže nego li to dopušta Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

Upitan da li se je Inina odluka povezana i s Vladinim pozivom da INA pronađe unutarnje rezerve kako ne bi dizala cijene, Čavrak je ustvrdio da "pritisaka na Inu nije bilo".

Obvezni smo slušati vlasnika, ali svjesni smo i realne situacije na našem tržištu i nije nam stalo da nekontroliranim dizanjem cijena svoje kupce dovedemo u situaciju neodrživu i za njih i za nas, kazao je Čavrak, objašnjavajući da Inin interes nije dovesti kupce u situaciju da ne mogu platiti.

Čavrak je potvrdio da je INA na nižim razinama marže nego li joj dopušta Pravilnik, te da Inini kupci imaju niži rabat nego li prije.

"Nisam siguran da ćemo od Vlade tražiti promjenu maksimalnih marži", kazao je, odgovarajući na upit da li su točne informacije da bi INA, kako bi nadoknadila smanjenje prihoda, mogla zatražiti povećanje maksimalne marže sa 60 na 80 lipa.

Član Inine Uprave i izvršni direktor za rafinerije i veleprodaju iznio je i detaljnije podatke o kretanju cijena nafte na svjetskom tržištu i tržištu Mediterana, napominjući da su zadnja dva mjeseca cijene derivata zabilježile eksplozivni rast.

Na tržištu Mediterana, od početka ove godine do kraja prošlog tjedna cijena bezolovnog Eurosupera 95 porasla je za 60 posto, eurodizela za 29 posto, a cijena sirove nafte za 32 posto. To je strahovit rast, a to su cijene prema kojima INA određuje svoje cijene, kazao je Čavrak.

INA je pak od početka godine cijene korigirala šest puta, a prosječne su cijene motornih benzina u svibnju u odnosu na prosjek siječnja porasle za 12,5 posto, a dizela za 8 posto. Rast Ininih cijena daleko je ispod razine rasta cijena koje ulaze u formulu (cijene derivata na mediteranskom tržištu), rekao je Čavrak.

Upitan za posljednje novinske napise o lošijoj kvaliteti benzina i dizela, Čavrak je kazao kako se takvi članci sustavno pojavljuju uoči svake turističke sezone. Inina goriva u okvirima su koji odgovaraju Euro III standardu i tu nema diskusije, ustvrdio je.

Čavrak je na konferenciji izvijestio da je jutros, nešto prije 10 sati, došlo do nestanka električne energije u riječkoj Rafineriji koja nije uspjela prijeći na vlastito napajanje i nije se uspjela održati u pogonu pa je došlo do jačeg dimljenja na bakljama. To je dio redovne procedure prisilne obustave i to se rješava čim se uspostavi normalno napajanje strujom i stabilan rad, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙