FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USKORO PRIJEDLOG REFORME EU POLITIKE RURALNOG RAZVITKA

BRUXELLES, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija uskoro ćepredložiti preoblikovanje politike razvoja ruralnih područja, koja susuočena s padom broja stanovnika i rastućim siromaštvom, uz i nadaljenajveći prioritet - zaštitu okoliša.
BRUXELLES, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija uskoro će predložiti preoblikovanje politike razvoja ruralnih područja, koja su suočena s padom broja stanovnika i rastućim siromaštvom, uz i nadalje najveći prioritet - zaštitu okoliša.

Nekih 80 posto područja u Europskoj uniji (EU) jest ruralno. Poljoprivreda još čini veliki dio ruralnih gospodarstava, pri čemu Bruxelles financira brojne programe diljem proširene Unije. Izazov je sada nadograditi tu politiku kada Unija ima 25, a ne više 15 članica.

Komisija namjerava u srpnju predstaviti ruralnu politiku kojom bi poljoprivredu učinila ekološki senzitivnijom, a obratila bi pozornost i na kretanje stanovništva od ruralnih ka gradskim područjima, što je posebno uočljivo među mlađim ljudima.

Iako detalji još nisu dovršeni, neke sheme koje financira Bruxelles mogle bi postati dobrovoljne nakon kritika da su raniji programi toga tipa bili previše složeni i birokratski, kazali su dužnosnici Komisije.

"Politika će biti jednostavnija, a razmatramo i kako bi bila učinkovitija. Trenutni sustav je pun rupa", kazao je jedan dužnosnik. "Prijedlog će biti objavljen u srpnju. Jedna od rasprava koje se vode, a još nema zaključka, jest hoće li mjere za ekološku poljoprivredu u budućnosti biti obvezne ili ne".

Sada EU vlade moraju nuditi poljoprivrednicima takve sheme s ciljem očuvanja okoliša kroz održavanje biološke raznolikosti i staništa divljih životinja, no poljoprivrednici ih nisu obvezni primjenjivati.

Projekti koji se financiraju u sklopu EU politike ruralnog razvoja rangiraju od investicijske pomoći za pogone za pročišćavanje otpadnih voda, zaštitu rijetkih biljaka i uzgoj životinja do financijske pomoći poljoprivrednicima koji se žele baviti organskim uzgojem hrane. Na to se godišnje utroši 10 milijardi eura, od čega trećina ide na projekte za ekološku poljoprivredu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙