FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: poljoprivreda najosjetljiviji sektor u približavanju EU

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - U procesu pridruživanja Europskojuniji poljoprivreda je u Hrvatskoj, kao uostalom i u zemljama koje sutaj put već prošle, jedno od najosjetljivijih pitanja i stoga resornoministarstvo vrlo ozbiljno radi na nizu prilagodbi kako bi tajprijelaz bio što bezbolniji - od usklađivanja legislative,okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstava, poticanja povećanjaproizvodnje i sl.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - U procesu pridruživanja Europskoj uniji poljoprivreda je u Hrvatskoj, kao uostalom i u zemljama koje su taj put već prošle, jedno od najosjetljivijih pitanja i stoga resorno ministarstvo vrlo ozbiljno radi na nizu prilagodbi kako bi taj prijelaz bio što bezbolniji - od usklađivanja legislative, okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstava, poticanja povećanja proizvodnje i sl.

Kazao je to danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na poslovnoj konferenciji "Hrvatska tvrtka u europskom okruženju - Kako poslovati s proširenom EU" koja se održava u organizaciji Centra za međunarodnu suradnju i razvoj ProFuturo.

Proces prilagodbe uključuje i kompleksan posao reforme novčanih poticaja u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, u sklopu koje će Ministarstvo ove godine provesti kompletno 'bilanciranje potreba', rekao je Čobanković.

Bilanciranjem će se utvrditi što treba poticati i koje proizvodnje treba povećavati te će se na osnovu toga izraditi nacionalne kvote. Kako su potpore po jedinici površine i grla došle do gornjih granica, povećanje novčanih poticaja usmjeravat će se na druge oblike - investicijske potpore, potpore ruralnom razvitku, dohodovne potpore i sl.

Ministar poljoprivrede naglasio je kako se iz sustava potpora reformom neće izostaviti niti jedna od kultura koja se do sada poticala, ali na osnovu bilance će se izraditi kvote te točno odrediti kolika količina koje kulture će se poticati. Primjerice, kod određivanja kvota će se voditi računa o proizvodnji šećerne repice zbog interesa izvoza šećera i njegovih prerađevina, pa će kvota za tu kulturu sigurno biti znatno veća, kao i kod radnointenzivnih kultura poput voćarstva, dok kod pšenice vjerojatno neće biti.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miroslav Božić istaknuo je kako se čak polovica zakonodavne prilagodbe odnosi upravo na poljoprivredno-prehrambenu legislativu. No, još većim izazovom pred hrvatskom poljoprivredom Božić drži povećanje njene konkurentnosti.

Pitanje je, kazao je, kako će se mala, usitnjena i nekonkurentna poljoprivreda nositi s uvjetima proširenog konkurentnog tržišta i kako u tim uvjetima razvijati što vitalniji sektor koji bi mogao koristiti sve svoje poredbene prednosti.

Jedan od načina suočavanja s tim izazovom je i korištenje predpristupnih fondova koji će se Hrvatskoj otvoriti dobivanjem statusa zemlje kandidata, ali o nama ovisi kako ćemo i koliko biti sposobni koristiti novac poreznih obveznika drugih zemalja koji su namijenjeni zemljama s poteškoćama. No, puno više ovisi o našoj spremnosti da ubrzano provodimo reforme, poput reforme državnih poticaja na temelju novog zakona o potporama koji bi trebao biti donesen ovoga tjedna, rekao je Božić.

Pritom, napomenuo je, treba vodi računa da se ne uspori proces razumijevanja na selu, kod onih koji su najugroženiji, a istodobno ne voditi "preizdašnu politiku obećanja koja ne bi bila u skladu ni s mogućnostima proračuna niti bi dugoročno osigurala opstanak ove grane".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙