FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRODI PODRŽAO RUSKI POZIV ZA ODRŽAVANJEM KONFERENCIJE O IRAKU

MOSKVA, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik Europskekomisije Romano Prodi u petak je izrazio snažnu podršku zahtjevuRusije za organiziranjem međunarodne konferencije o Iraku u ciljupostizanja šire potpore obnovi te zemlje.
MOSKVA, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik Europske komisije Romano Prodi u petak je izrazio snažnu podršku zahtjevu Rusije za organiziranjem međunarodne konferencije o Iraku u cilju postizanja šire potpore obnovi te zemlje.

U govoru na početku summita EU-Rusija u Moskvi, Prodi je rekao da dvije strane moraju uskladiti napore oko Iraka, u kojoj su okupacijske snage pod vodstvom Amerikanaca suočene sa žestokim otporom.

Rusija i Francuska, koje su se protivile odluci Washingtona o napadu na Irak, zamisao o konferenciji spomenule su u siječnju, objašnjavajući kako bi ona trebala ujediniti iračke susjede, svjetske sile i suverenu iračku vladu.

"Pozdravljam vaš zahtjev za međunarodnom konferencijom oko Iraka i nadam se da ćemo mi - Europska unija i Rusija - udružiti napore u tom smjeru. Mislim da samo tako možemo postići uspjeh", rekao je Prodi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Rusija je već zatražila potporu za konferenciju od Organizacije islamske konferencije, koja je prošlog mjeseca zatražila da UN dobije glavnu ulogu u pitanjima sigurnosti u Iraku.

Prodi je rekao i da Rusija i EU moraju pojačati napore oko zaustavljanja izraelsko-palestinskog sukoba, jer su zajedno sa SAD-om i UN-om sponzori mirovnog plana koji je u potpunom zastoju.

"Smatram da je važno ne zaboraviti problem Bliskog istoka, koji je za mene ishodište svih napetosti i svih tragedija s kojima se danas svijet suočava", rekao je Prodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙