FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Završena konferencija CEMT-a

LJUBLJANA,27. svibnja 2004.(Hina) - Prihvaćanjem završne izjave ostrategiji razvitka prometne infrastrukture, u Ljubljani je u četvrtakzavršena dvodnevna konferencija europskih ministara prometa, na kojojje među ostalim dan prije hrvatsko izaslanstvo prvi put službenopredložilo uključivanje Jadransko-jonske ceste u sustav paneuropskihprometnih koridora.
LJUBLJANA,27. svibnja 2004.(Hina) - Prihvaćanjem završne izjave o strategiji razvitka prometne infrastrukture, u Ljubljani je u četvrtak završena dvodnevna konferencija europskih ministara prometa, na kojoj je među ostalim dan prije hrvatsko izaslanstvo prvi put službeno predložilo uključivanje Jadransko-jonske ceste u sustav paneuropskih prometnih koridora.

Ideja o tome dobro je primljena, premda ova konferencija nije bila mjesto na kojem bi se to moglo uključiti u neki od dokumenata.

"Konferencija CEMT nije mjesto gdje se pišu i crtaju koordinate novih koridora. To je dobra ideja o kojoj treba razmisliti, ali tek nakon što se konkretno dogovorimo o budućem razvoju mreže paneuropskih koridora", izjavio je na završnoj konferenciji za novinare slovenski ministar prometa Marko Pavliha, domaćin susreta na koji je svoje predstavnike poslalo gotovo 50 zemalja iz Europe, Amerike i Azije.

Slovenija se na konferenciji zauzela za ponovnu analizu politike prometnih koridora, s obzirom na to da nakon proširenja EU-a, neki koridori više nemaju funkciju povezivanja članica i nečlanica EU.

Po riječima ministra Pavlihe, Slovenija traži i ponovnu valorizaciju svoje pozicije kao raskrižja 5. i 10. paneuropskog koridora.

Konferencija se najviše bavila pitanjima multilateralnih kvota za prijevoznike, sigurnošću prometa u svjetlu porasta terorističkih prijetnji i velikog broja žrtava u prometnim nesrećama. Među brojnim inicijativama iznesenim na konferenciji je i ona o uvođenju posebne pristojbe za teretna vozila. Raspravljalo se i o najučinkovitijem načinu plaćanja cestarina kao i o smanjenju zastoja na graničnim prijelazima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙