FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 2. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 2. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Neovisni kanadski studiji Lions Gate Films, bit će distributer dokumentarnog filma "Fahrenheit 9/11", ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu. Film će se u kinodvoranama početi prikazivati od 25. lipnja. Lions Gate Films čini koalicija distributera stvorena upravo za Mooreov film, a nakon što je filmska kuća Disney odbila preko studija Miramax (u grupi Walt Disney) prikazivati film koji oštro kritizira aktualnog američkog predsjednika. Mooreov dokumentarac opisuje američki odgovor na terorističke napade 9. rujna i povezuje obitelj predsjednika Georgea W. Busha s obitelji Saudijca Osame bin Ladena, vođe terorističke mreže al-Qaide.

QUTIO - Titula Miss Univers 2004., pripala je 20-godišnjoj Jennifer Hawkins iz Australije. Njezine su pratilje Shandi Finnessey iz Sjedinjenih Država te Alba Giselle Reyes Santo iz Portorika. Plavuša plavih očiju, Australka Hawkins, model i plesna koreografkinja, naslijedila je titulu u ekvadorskoj prijestolnici Quito od prošlogodišnje pobjednice natjecanja Amelie Vege (Santo Domingo). 7.600 osoba platilo je oko 250 dolara za prisustvovanje finalnom izboru održanom na visini od 2.800 metara, uz tv prijenos u 150 zemalja. U žiriju su bili, među ostalima, filmska glumica Bo Derek, te glazbenik Emilio Estefan.

RIO DE JANEIRO - Pobunjenici u zatvoru Benfica u Riou de Janeirou ubili su najmanje 30 osoba u trodnevnoj pobuni koja je proglašna najgorim zatvorskim nasiljem u Brazilu u zadnjih 12 godina. Policija je objavila da su pronađena tijela petnaestorice vojnika kojima su drugi zatvorenici odrubili glave u zatvoru Benfica, otvorenom prije samo mjesec dana u Brazilu gdje zatvorske pobune nisu rijetkost. Među ubijenima je i zatvorski čuvar uzet kao taoc. Do nasilja je došlo zbog sukoba protivničkih bandi koje krijumčare drogu, a kontroliraju većinu "favela" (siromašne četvrti, "slumovi") u Riou. Mnogi od vođa vode svoje poslove i iza zatvorskih rešetaka.

AMMAN - Jordanski ministar voda Hazem Nasser opetovao je strah mnogih hidrologa da će Mrtvo more presušiti za pedeset godina ukoliko se brzo ne počne s izgradnjom planiranog kanala koji će ga povezivati s Crvenim morem. "Mrtvo more moglo bi nestati za pedeset godina", kazao je Nasser na međunarodnoj konferenciji o gospodarenju vodom u Chounehu, na jordanskoj obali Mrtvoga mora, gdje je predstavio projekt koji je izradio Amman. Njime je predviđeno da se Mrtvo more, najslanije prirodno jezero i najniža točka na Zemlji, kanalom dugim dvjesto kilometara poveže sa Crvenim morem iz kojeg bi na godinu dobivalo 851 milijun prostornih metara vode. Razina Mrtvog mora pada svake godine za jedan metar, a njegova sadašnja površina čini tek dvije trećine površine iz 1960-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙