FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SUTKINJA IKA ŠARIĆ PRIBLIŽILA HRVATSKU EUROPSKOJ UNIJI

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Dobije li Hrvatska sredinom lipnja -što je za očekivati - status kandidatkinje za članstvo u Europskojuniji, postići će to - između ostalog - i zahvaljujući hrabrostiriječke sutkinje Ike Šarić, konstatira u petak Frankfurter AllgemeineZeitung.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Dobije li Hrvatska sredinom lipnja - što je za očekivati - status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, postići će to - između ostalog - i zahvaljujući hrabrosti riječke sutkinje Ike Šarić, konstatira u petak Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tijekom suđenja gospićkoj skupini koja je obuhvaćala i generala Mirka Norca, sutkinja Šarić bila je izložena snažnom pritisku veteranskih udruga i nacionalističke oporbe, koje su organizirale masovne manifestacije solidarnosti s optuženima i blokadu cesta, naglašava frankfurtski list, podsjećajući da se kritikama na račun ljevičarske vlade Ivice Račana pridružio i sadašnji premijer, tada čelnik oporbenog HDZ-a Ivo Sanader.

Međunarodna zajednica smatra pak presudu riječkog suda u slučaju gospićke skupine prekretnicom u povijesti hrvatskog pravosuđa koje je ranije prakticiralo strogost samo prema srpskim ratnim zločincima, tumači FAZ, naglašavajući da upravo zahvaljujući toj presudi ICTY nije zatražio od Zagreba izručenje generala Mirka Norca.

Naglasivši da se hrvatski suci i državni tužioci trenutno putem seminara upriličenih u "lječilištu u blizini Zagreba" pripremaju za specifične zahtjeve koje će pred njih postaviti suđenja za ratne zločine, list zaključuje da se Zagreb zapravo suočava s političkim problemom odnosa između individualne krivnje i političke odgovornosti.

Naime, Zagreb ustraje na stavu da je riječ o neprimjerenom ponašanju pojedinih časnika dok haaško tužiteljstvo opetovano ukazuje na političku pozadinu zločina, tvrdeći da je "etničko čišćenje" bilo sastavni dio opće strategije za koju su u krajnjoj konzekvenci odgovornost snosili tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i njegov ministar obrane Gojko Šušak, navodi FAZ.

U svakom slučaju, hrvatskim sudovima neće biti lako, zaključuje list, upozoravajući istodobno da je Povjerenstvo EU-a označio suđenje Norcu novim ispitom spremnosti Hrvatske da ispuni kriterije za članstvo u Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙