FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen dokazni postupak optužbe na suđenju Strugaru

DEN HAAG, 18. svibnja 2004. (Hina) - Na haškom suđenju umirovljenomgeneralu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za kršenje ratnog prava iobičaja počinjenim napadom na Dubrovnik 1991. , tužitelji su u utoraknakon 17 tjedana i 32 saslušana svjedoka završili s izvođenjemdokaza.
DEN HAAG, 18. svibnja 2004. (Hina) - Na haškom suđenju umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za kršenje ratnog prava i običaja počinjenim napadom na Dubrovnik 1991. , tužitelji su u utorak nakon 17 tjedana i 32 saslušana svjedoka završili s izvođenjem dokaza.

Dokazni postupak optužbe zaključen je iskazom vještaka za vojna pitanja, slovenskog generala Milovana Zorca, koji je iznio stručnu analizu pohoda II. Operativne skupine JNA, pod Strugarovim zapovjedništvom, s više od 20.000 vojnika, tenkova, topova i drugog teškog naoružanja na slabo branjeni Dubrovnik u jesen 2001.

Strugar se Haškom sudu (ICTY) predao 21. listopada 2001., a suđenje je počelo 16. prosinca prošle godine.

Među 32 svjedoka koje je optužba izvela na suđenju 71-godišnjem Strugaru, bili su branitelji Dubrovnika, njegovi građani ratni stradalnici, časnici Hrvatske vojske i hrvatski ministri koji su s JNA pregovarali o deblokadi grada, te oficiri JNA .

Krunski svjedok optužbe bio je Strugarov zamjenik iz 1991. i drugooptuženi sa zajedničke optužnice, admiral Miodrag Jokić, koji je svjedočio gotovo četiri tjedna, iznoseći niz 'insiderskih' informacija važnih za utvrđivanje Strugarove odgovornosti.

Jokić, kojeg je nakon priznanja krivnje Haški sud (ICTY) osudio na sedam godina zatvora, u svom je iskazu krivnju za središnju inkriminaciju iz optužnice, granatiranje Starog grada - zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 91., svalio na nižeg zapovjednika JNA, trećeoptuženog kapetana Dragana Kovačevića Ramba, kojem se zbog duševne bolesti neće suditi, već će prema odluci ICTY-ja iz pritvora biti upućen na obvezno psihijatrijsko liječenje u Srbijju.

Početak druge faze suđenja Strugaru, izvođenja dokaza obrane, predsjedavajući raspravnog vijeće Kevin Parker zakazao je za 28. lipnja.

Obrani, koju vode odvjetnici Goran Rodić iz Podgorice i Vladimir Petrović iz Beograda, ostavljen je rok do 28. svibnja za predaju popisa svjedoka i dokaza koje će izvoditi.

Sudac Parker najavio je da će u međuvremenu vijeće objaviti svoju odluku o procesnoj sposobnosti optuženog Strugara, o kojoj se raspravljalo na posebnoj sjednici povećenoj njegovu zdravstvenom stanju početkom lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙