FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA: NOBELOVAC RUBBIA NAJAVIO NOVI ENERGETSKI PROJEKT

RIM, 19. svibnja 2004. (Hina/AR) - Dobitnik Nobelove nagrade za fizikuCarlo Rubbia najavio je da će za tri godine biti dovršena izgradnjaposebnog postrojenja u Siracusi na Siciliji, koje će iz sunčeveenergije proizvoditi jeftinu struju i hidrogen.
RIM, 19. svibnja 2004. (Hina/AR) - Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Carlo Rubbia najavio je da će za tri godine biti dovršena izgradnja posebnog postrojenja u Siracusi na Siciliji, koje će iz sunčeve energije proizvoditi jeftinu struju i hidrogen.

"Projekt pod nazivom 'Arhimede' već je iskušan u laboratoriju", objavio je Rubbia u razgovoru za "Corriere della Sera" od srijede.

"Električnu energiju i hidrogen dobivamo iz sunčeve topline u laboratorijima u Casaccia u Rimu s obećavajućim rezultatima. Postoje učinkoviti prototipovi i deponirani patenti. Dobivaju se dva dragocjena oblika čiste energije iz svjetlosti koja nam stiže od naše zvijezde", kaže Carlo Rubbia.

Dosadašnja postrojenja koja su iz sunčeve energije proizvodila struju bila su skupa ili opasna, a Rubbia jamči da će njegov sustav biti puno jeftiniji i učinkovitiji.

Na oko 40 hektara (oko 20 nogometnih igrališta) bit će postavljeno 360 konkavnih zrcala, koja će sunčevu toplinu usmjeravati na mrežu cijevi u kojima se nalazi tekućina na bazi mineralnih soli. Ta tekućina će se na 550 Celzijevih stupnjeva danima skladištiti u rezervoare nalik termos bocama, a nakupljena toplinska energija pokretat će parnu turbinu.

Elektrana toga tipa proizvodit će 20 megawata struje dovoljnih za snabdijevanje grada od oko 20.000 stanovnika, a cijena proizvedenog kilovatsata bit će šest centi.

Rubbia kaže da, bez obzira na veliku površinu koju zauzima, sustav "Archimede" neće nagrđivati okoliš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙