FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANKETA: oko 160 tisuća potencijalnih kupaca stanova u slijedećih godinu dana?

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Oko 7 posto anketiranih hrvatskihgrađana u starosti od 25 do 65 godina planira u slijedećih godinu danakupnjom stana ili kuće riješiti svoje stambeno pitanje, pri čemu njihčak 71 posto računa da će svoj novi dom platiti kreditom, pokazalo jeistraživanje zagrebačkog GfK Centra za istraživanje tržišta.
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Oko 7 posto anketiranih hrvatskih građana u starosti od 25 do 65 godina planira u slijedećih godinu dana kupnjom stana ili kuće riješiti svoje stambeno pitanje, pri čemu njih čak 71 posto računa da će svoj novi dom platiti kreditom, pokazalo je istraživanje zagrebačkog GfK Centra za istraživanje tržišta.

Projiciraju li se rezultati tog istraživanja na populaciju dobiva se brojka od oko 159 tisuća osoba koje bi u idućih godinu dana mogle krenuti u potragu za stanom ili kućom kako bi riješili svoje stambeno pitanje, navode analitičari GfK.

Od tog se broja 26 posto potencijalnih kupaca stanova nalazi u Zagrebu (i okolici), a to bi pak značilo da se u Zagrebu može očekivati između 41.400 do oko 57.000 potencijalnih kupaca na tržištu nekretnina.

Daljnjih 23 posto potencijalnih kupaca je iz sjeverne Hrvatske, 19 posto iz Istre, Primorja, Gorskog kotara i Like, 17 posto iz Slavonije, a najmanji je postotak zabilježen u Dalmaciji (15 posto).

Istraživanje je inače provedeno telefonskim upitnikom na reprezentativnom uzorku od 1.366 ispitanika. S obzirom da je relativno mali broj potencijalnih kupaca nekretnina u uzorku, ove rezultate treba tumačiti prvenstveno kao naznake trendova, napominju iz GfK.

Stanovi će se najviše kupovati u velikim gradovima, budući je 6 posto njihovih stanovnika iskazalo namjeru da u slijedećih godinu dana krenu u potragu za stanom, dok takve planove ima četiri posto stanovnika iz gradova s do dvije tisuće žitelja.

Potencijalni kupci nekretnina žive u obitelji s tri i više članova, njih 88 posto.

Većina anketiranih potencijalnih kupaca (80 posto) namjerava kupiti stan u mjestu u kojemu trenutno živi, a otprilike podjednak broj planira kupiti novoizgrađeni objekt (42 posto) i stariji (41 posto).

Nešto više od polovice ili 54 posto smatra da im je potreban stan veličine između 55 i 95 četvornih metara, ali se takav stan može i priuštiti njih nešto manje odnosno 48 posto potencijalnih kupaca. Do 55 kvadrata moglo bi, s obzirom na svoju financijsku situaciju, kupiti 31 posto ispitanika, a više od 95 kvadratnih metara njih svega 15 posto.

Općenito gledajući, zaključuju analitičari GfK, potrebe za stambenim prostorom veće su od financijskih mogućnosti.

S obzirom na svoju financijsku situaciju većina potencijalnih kupaca (75 posto) izjavljuje da su za kvadratni metar spremni platiti manje od 1.200 eura. Do 1.600 eura za kvadrat platilo bi njih 8 posto, a tek 1 posto ispitanika smatra da si može priuštiti stan ili kuću čiji kvadratni metar košta više od 1.600 eura. Od onih koji bi dali više najviše je u Zagrebu, što je i razumljivo s obzirom na cijene nekretnina.

Više od dvije trećine potencijalnih kupaca stana ili kuće svoj bi novi dom platilo kreditom, njih 71 posto. Od toga se 81 posto odnosi na različite kredite banaka, dok 19 posto potencijalnih kupaca namjerava iskoristiti stambenu štednju za kupnju stana. Gotovinom bi pak stan platilo 23 posto ispitanika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙