FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: U DRUGOM POLUGODIŠTU 2003. STOPA ANKETNE NEZAPOSLENOSTI 14,4 POSTO

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Stopa anketne nezaposlenosti, premaAnketi o radnoj snazi, u drugom je polugodištu prošle godine uHrvatskoj iznosila 14,4 posto, što je bitno niže od administrativnenezaposlenosti prema kojoj je ta stopa bila 18,2 posto, podatci su izAnkete koju objavljuje Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Stopa anketne nezaposlenosti, prema Anketi o radnoj snazi, u drugom je polugodištu prošle godine u Hrvatskoj iznosila 14,4 posto, što je bitno niže od administrativne nezaposlenosti prema kojoj je ta stopa bila 18,2 posto, podatci su iz Ankete koju objavljuje Državni zavod za statistiku.

U drugom je polugodištu 2003. prosječan broj nezaposlenih prema Anketi bio za 54.000 manji od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a od ukupno 313.000 nezaposlenih registriranih u HZZ-u, njih 91.000, ili 29,1 posto ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti, navodi se u Anketi.

Naime, Anketa se provodi u skladu s metodologijom Međunarodne organizacije rada. Tako se zaposlenim osobama smatraju sve osobe koje su u referentnom tjednu obavljale bilo kakav posao za novac ili plaćanje u naturi. Anketom su obuhvaćene sve osobe bez obzira na njihov formalni status i bez obzira na način plaćanja za obavljeni rad. Stoga zaposleni u Anketi o radnoj snazi može biti i umirovljenik, student, kućanica.

Usporedba anketnih i administrativnih podataka o nezaposlenosti pokazuje pak da je u drugoj polovici prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti zabilježila pad, dok je stopa anketne nezaposlenosti porasla.

Tako je broj nezaposlenih registriranih u HZZ-u sa 347 tisuća u prvom pao na 313 tisuća u drugom polugodištu i stopa registrirane nezaposlenosti pala je sa 20,1 na 18,2 posto.

Prema Anketi o radnoj snazi pak broj nezaposlenih sa 253 tisuće u prvom polugodištu 2003. porastao je na 259 u drugom, pa je i stopa anketne nezaposlenosti povećana sa 14,1 na 14,4 posto.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙