FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA IZBJEGLIM SRBIMA NEMA NAMJERU VRATITI STANOVE

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - "Mnogo riječi, a tanak rezultat",ocjenjuje beogradska "Politika" situaciju oko dugogodišnjeg problemasa stanovima "koji su oduzeti izbjeglim Srbima pod izgovorom da su ihdragovoljno napustili".
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - "Mnogo riječi, a tanak rezultat", ocjenjuje beogradska "Politika" situaciju oko dugogodišnjeg problema sa stanovima "koji su oduzeti izbjeglim Srbima pod izgovorom da su ih dragovoljno napustili".

List piše da se priča o stanovima na kojima su izbjegli Srbi imali stanarsko pravo zapravo vraća na sam početak kada su hrvatske vlasti otvoreno govorile da stanovi nikada neće biti vraćeni ili nadoknađeni te da "iako je bila riječ o očiglednoj otimačini i svojevrsnom kažnjavanju onih koji nisu skočili u obranu hrvatske nezavisnosti, ovu pljačku velikih razmjera stalno su nastojali umotati u legalističku priču o gubitku stanarskih prava po sili zakona zbog njihovog navodno neopravdanog nekorištenja duljeg od šest mjeseci".

Zanimljivo je da je na tezi izgubljenih stanarskih prava "zbog neopravdanog napuštanja Hrvatske" tvrdo ustrajala i Račanova SDP, a ne samo "eklatatno nacionalistički" HDZ, piše list. Iz OESS-a je stiglo upozorenje da međunarodna zajednica stanarska prava smatra svojevrsnim pravom vlasništva koje se, prema sporazumu o sukcesiji, mora riješiti tako da se takvi stanovi vrate ranijim vlasnicima ili da im se pravedno nadoknade, no "Hrvatska je najduže otezala s njegovom ratifikacijom pa se može postaviti pitanje i je li cijela ova priča ponovno pokrenuta na ovaj način upravo zbog toga", piše beogradski list.

"Ono što trenutno ostaje kao neosporna činjenica je da službena Hrvatska nema namjeru izbjeglim građanima srpske nacionalnosti vratiti stanove na koje su imali stanarsko pravo i to baš u vrijeme kada se tvrdi kako ispunjava svoje obveze za prijem u EU, a očigledno to nije tako", ocjenjuje se u članke beogradskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙