FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

saborski odbor: Ina svim bivšim zaposlenicima treba omogućiti otkup stanova uz popust

ZAGREB,24. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za predstavke i pritužbezatražio je danas od Uprave Ine da preispita odluku po kojoj diobivših zaposlenika, koji su otpušteni kao tehnološki višak, nema pravona popust u kupnji stanova u Ininu vlasništvu, u kojima su živjeligodinama.
ZAGREB,24. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za predstavke i pritužbe zatražio je danas od Uprave Ine da preispita odluku po kojoj dio bivših zaposlenika, koji su otpušteni kao tehnološki višak, nema pravo na popust u kupnji stanova u Ininu vlasništvu, u kojima su živjeli godinama.

Odbor je to odlučio razmatrajući predstavku 48-godišnje Dragice Rudić, koja je u Ininoj kćerinskoj tvrtki radila 21 godinu, a otkaz je dobila u vrijeme pretvorbe Ine, kao tehnološki višak.

Rudić je Odboru pojasnila da je jednosoban stan u Njivicama koristila 11 godina, a nakon što je dobila otkaz, nije joj, kao drugim bivšim zaposlenicima, omogućeno da stan otkupi uz popust od 20 posto, nego je Ina za njega zatražila punu tržišnu vrijednost.

Takvih je slučajeva samo na otoku Krku 39, a u neravnopravan je položaj u Hrvatskoj na taj način dovedeno više od 120 bivših Ininih zaposlenika, kazala je Rudić.

Pojašnjenje Inina predstavnika da je riječ o internoj odluci Uprave, članovi Odbora nisu prihvatili. Ocijenili su da je zakonitost i ustavnost takve odluke upitna, te zatražili od Uprave da iznađe mogućnosti da se otkup stanova pod povoljnijim uvjetima omogući svim bivšim Ininim zaposlenicima.

Upravnom sudu Odbor je odlučio poslati "požurnicu" kako bi se što skorije riješio proces koji je pokrenulo 10-ak bivših policajaca iz Imotskog, smatrajući da ih je HZMO oštetio u izračunu visine mjesečne mirovine.

Policajci tvrde da ih je HZMO zakinuo jer im je visinu mirovine odredio po nepovoljnijim odredbama izmijenjenih zakona o unutarnjim poslovima i mirovinskom osiguranju djelatnih vojnih i ovlaštenih službenih osoba, iako su ti zakoni mijenjani dok je još trajao postupak njihova umirovljenja.

Članovi Odbora upozorili su da se u praksi u pravilu primjenjuju zakonska rješenja koja su povoljnija za pojedinca, što u ovim slučajevima nije učinjeno.

Na predstavku 212 građana iz Muća, koji su zatražili da se tvornici asfaltnih traka "Bitumen" zabrani rad zbog onečišćavanja okoliša, Odbor je odlučio da će pričekati izvješća sanitarne i inspekcije Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša, koje ispituju taj slučaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙