FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC DAJE NASLUTITI DA ĆE U BEJRUTU ODLUČITI O POVEĆANJU PROIZVODNJE

PARIZ, 31. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Samo nekoliko dana prije ključnogsastanka ministara za naftu, Organizacija zemalja izvoznica nafte(OPEC) odaslala je signale da bi mogla značajno povećati proizvodnjukako bi utjecala na snižavanje cijena nafte.
PARIZ, 31. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Samo nekoliko dana prije ključnog sastanka ministara za naftu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odaslala je signale da bi mogla značajno povećati proizvodnju kako bi utjecala na snižavanje cijena nafte.

Predsjednik tog naftnog kartela Purnomo Yusgiantoro, ujedno i indonezijski ministar za naftu, kazao je da će OPEC u četvrtak u Bejrutu na sastanku ministara nafte zemalja članica razmotriti nekoliko opcija. No, većina očekuje veće isporuke na tržišta nafte.

OPEC trenutno ograničava proizvodnju zemalja članica na 23,5 milijuna barela dnevno, no stvarna proizvodnja se procjenjuje na između 25,5 i 26 milijuna barela. Većina članova već proizvodi maksimalne količine.

Cijene nafte već mjesecima rastu, te se kreću oko 40 dolara za barel, pa zemlje potrošači nafte sve jače pritišću OPEC da poveća svoju proizvodnju. Većina očekuje odluku o tome na ovotjednom zasjedanju ministara za naftu u Bejrutu.

Yusgiantoro je kazao da bi OPEC mogao povećati svoje proizvodne kvote za 2,0 do 2,3 milijuna barela dnevno, što je opcija koja je već ocijenjena nedovoljnom u zemljama potrošačima i na tržištima nafte, obzirom na trenutnu razinu proizvodnje kartela iznad kvota.

Sljedeća opcija je povećanje kvote za više od 2,0 do 2,3 milijuna barela dnevno. Posebno se za to zalaže najveći svjetski izvoznik i najutjecajniji član kartela, Saudijska Arabija, koja je već predložila povećanje kvote za 2,3 do 2,5 milijuna barela dnevno. Saudijska Arabija praktično je jedina članica OPEC-a koja ima neiskorištenih proizvodnih kapaciteta da bi provela takvo povećanje proizvodnje.

Još jedna opcija o kojoj bi se moglo raspravljati u Bejrutu bila bi suspenzija proizvodnih kvota, kažu izvori bliski tom kartelu. "Suspenzija kvota mogla bi biti opcija kako bi organizacija poslala snažnu poruku tržištima da OPEC stvarno čini nešto kako bi ograničio rast cijena nafte", kazao je taj izvor.

I dok zemlje potrošači jasno zahtijevaju značajan skok proizvodnje OPEC-a, potencijalni utjecaj toga na cijene teško je predvidjeti obzirom na ostale činitelje koji utječu na tržište, posebno nedovoljni preradbeni kapaciteti, niska razina komercijalnih zaliha i geopolitičke neizvjesnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙