FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30

ZAGREB, 30. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja objavljenih do 9.30 Najmanje devet tijela iznešeno je u nedjelju iz zgrade izkoje su saudijski komandosi u naftom bogatom gradu Khobaru spasilivećinu od 50 stranih talaca koje su držali pripadnici al-Qaide,javljaju agencije. Prema riječima jednog od netom oslobođenih taoca,među ubijenima je Talijan s imenom Antonio i jedan Šveđanin, a ostalisu Azijati. Za sada nije jasno jesu li taoce ubili teroristi ili supoginuli u akciji saudijskih specijalaca koja je pokrenuta u zoru. Uakciji saudijskih komandosa u stambenom kompleksu "Oasis" dvojicamilitanata su ubijena a dvojica uhićena, objavila je službasigurnosti. Britanski Foreign Office oglasio se priopćenjem u kojemstoji da je jedan njihov državljanin, Michael Hamilton, "nestao ismatra se mrtvim". Još nije slijedila formalna identifikacija. Izraelski premijer Ariel Sharon odlučio je u nedjelju, na rokod tjedan dana, odgoditi glasanje svojih ministara o njegovu planujednostranog povlačenja s palestinskkh područja, javio je izraelskiradio. Time je premijer osigurao dodatnih sedam dana kako bipokušao većinu članova vlade pridobiti za potvrdu svoga planarazdvajanja od Palestinaca. Nakon što je na referendumu 2. svibnjaSharonova stranka Likud odbacila njegov plan jednostranog povlačenjaiz pojasa Gaze, premijer je predstavio novu, preinačenu verzijuuklanjanja židovskih naselja koja bi se obavila u četiri faze. Planom se predviđa povlače
ZAGREB, 30. svibnja 2004.(Hina) -

ZAGREB

Donosimo pregled važnijih događaja objavljenih do 9.30

KHOBAR/LONDON

Najmanje devet tijela iznešeno je u nedjelju iz zgrade iz koje su saudijski komandosi u naftom bogatom gradu Khobaru spasili većinu od 50 stranih talaca koje su držali pripadnici al-Qaide, javljaju agencije. Prema riječima jednog od netom oslobođenih taoca, među ubijenima je Talijan s imenom Antonio i jedan Šveđanin, a ostali su Azijati. Za sada nije jasno jesu li taoce ubili teroristi ili su poginuli u akciji saudijskih specijalaca koja je pokrenuta u zoru. U akciji saudijskih komandosa u stambenom kompleksu "Oasis" dvojica militanata su ubijena a dvojica uhićena, objavila je služba sigurnosti. Britanski Foreign Office oglasio se priopćenjem u kojem stoji da je jedan njihov državljanin, Michael Hamilton, "nestao i smatra se mrtvim". Još nije slijedila formalna identifikacija.

BAGDAD/MOSUL

Najnovije žrtve sukoba i kaosa u Iraku su četvorica američkih vojnika i dvije Iračanke, javljaju u nedjelju agencije, ističući da se od počeka invazije na Irak u ožujku prošle godine broj žrtava u američkim redovima popeo na 800. Noću na nedjelju, u minobacačkom napadu na američki vojni logor kod Mosula, poginule su dvije Iračanke, majka i kći, sedmogodišnja djevojčica, stradale kada je projektil pogodio njihovu kuću koja se nalazi tik uz američki logor. Tri američka marinca ubijena su u subotu u provinciji al-Anbar, na zapadu Iraka, tijekom vojnih djelovanja, dok je u minobacačkom napadu na američku bazu južno od Bagdada, još u utorak, jedan vojnik poginuo a devet je ranjeno.

GAZA

Tri Palestinca, od kojih su dvojica pripadnici radikalnog pokreta Hamas, ubijena su noću sa subote na nedjelju u izraelskom napadu helikopterima na Gazu, javljaju agencije pozivajući se na izjave očevidaca. Prema riječima palestinskih liječnika u napadu je ranjeno još sedam osoba. A jedan je očevidac izjavio i da je jedan od ranjenih viši čelnik Hamasovog vojnog krila Izz al-Deen al-Qassam.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon odlučio je u nedjelju, na rok od tjedan dana, odgoditi glasanje svojih ministara o njegovu planu jednostranog povlačenja s palestinskkh područja, javio je izraelski radio. Time je premijer osigurao dodatnih sedam dana kako bi pokušao većinu članova vlade pridobiti za potvrdu svoga plana razdvajanja od Palestinaca. Nakon što je na referendumu 2. svibnja Sharonova stranka Likud odbacila njegov plan jednostranog povlačenja iz pojasa Gaze, premijer je predstavio novu, preinačenu verziju uklanjanja židovskih naselja koja bi se obavila u četiri faze. Planom se predviđa povlačenje Izraelaca s cijelog teritorija osim tampon-zone u Rafahu, blizu egipatske granice. Predviđa se i rušenje četiriju izoliranih židovskih kolonija na sjeveru Zapadne obale.

SANTO DOMINGO

Nakon katastrofalnih poplava koje su prošli tjedan odnijele najmanje 1000 života na karipskom otoku Hispaniola, stanovnike Dominikanske Republike i Haitija pogodio je u subotu potres, javljaju u nedjelju agencije. Potres jačine 4,4 stupnja po Richteru najviše se osjetio u poplavljenom gradu Jimani, u Dominikanskoj Republici, u kojem je od poplava stradalo 300 ljudi. Prema UN-u, u dvjema državama posljedice poplava trpi oko 48.000 ljudi, a broj žrtava bi mogao rasti sve do 2000, tvrde dužnosnici. To karipsko popdručje pogodile su najgore poplave u nekoliko posljednjih desetljeća, a na summitu EU-Latinska Amerika, haićanski premijer Gerard Latortue najavio je program obnavljanja šuma jer je deforestacija glavni uzrok sve kobnijih poplava.

HONG KONG

Tisuće ljudi izašle su u nedjelju na ulice Hong Konga obilježavajući 15. obljetnicu masakra na trgu Tiananmen u Pekingu. Organizatori kažu da je 4.000 ljudi, od kojih brojni u crnini, sudjelovalo u povorci uoči 4. lipnja, dana kada su 1989. godine u kineskom glavnome gradu ubijeni studenti prosvjednici. Hong Kong, gdje je sloboda govora i izražavanja zajamčena mini ustavom, jedino je mjesto u Kini gdje se obilježava godišnjica tog tragičnog događaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙