FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI UZGOJILI ZRELU RIBLJU SPERMU

SINGPUR, 29. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Znanstvenici u Singapuru prvisu uspjeli uzgojiti zrelu riblju spermu u laboratoriju i od toga sepostignuća mnogo očekuje u liječenju muške neplodnosti, objavili su usubotu znanstvenici.
SINGPUR, 29. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Znanstvenici u Singapuru prvi su uspjeli uzgojiti zrelu riblju spermu u laboratoriju i od toga se postignuća mnogo očekuje u liječenju muške neplodnosti, objavili su u subotu znanstvenici.

Uspjeh postignut na nacionalnom sveučilištu u Singapuru (NUS) mogao bi biti iskoristiv i u poljoprivredi jer bi se od mužjaka željenih osobina dobivala sperma na veliko za oplođivanje ili za uvođenje, putem sperme, novih osobina budućim generacijama potomaka.

Znanstvenici sa sveučilišnoga odsjeka za biologiju uspjeli su dobiti spermu česte riječne ribe, medake.

Ta riba dugačka oko četiri centimetra sa sisavcima dijeli mnoge glavne osobine u proizvodnji sperme, rekao je profesor Hong Yunhan koji je vodio istraživanje.

Istraživači su uspjeli dvije godine uzgajati koloniju matičnih stanica sperme, a onda su ih natjerali da se razviju u kompletne spermije koji su sposobni plivati i oploditi jajašce bez ljudske pomoći.

Američki su znanstvenici lani uspjeli natjerati matične stanice miša da se pretvore u nezrelu spermu koja je mogla oploditi jajašca, ali trebalo ju je ručno uštrcati.

Idući korak bit će pokušaj ponavljanja ovoga uspjeha na sisavcima, npr. na miševima, rekao je Hong za The Straits Times.

Ovo otkriće ne znači da su muškarci postati nepotrebni u stvaranju potomstva, rekao je Hong.

"Ja sam muškarac i ne želim dovesti do zaključka da su muškarci beskorisni", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙