FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU od večeras ima 16 novih redovitih članova, osam dopisnih i sedam članova suradnika

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti iumjetnosti (HAZU) od večeras ima 16 novih redovitih članova, osamdopisnih i sedam članova suradnika - izabranih u prvome kruguglasovanja, a nakon dugotrajne i polemične rasprave koja jeprethodila izjašnjavanju akademika na izbornoj skupštini održanoj upalači Akademije.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od večeras ima 16 novih redovitih članova, osam dopisnih i sedam članova suradnika - izabranih u prvome krugu glasovanja, a nakon dugotrajne i polemične rasprave koja je prethodila izjašnjavanju akademika na izbornoj skupštini održanoj u palači Akademije.

Na izbornoj skupštini glasovalo je 115 redovitih članova od ukupno njih 137 koliko je do večeras bilo redovitih članova u svih devet razreda Akademije. Prema odredbama sadašnjega Statuta HAZU koji se, smatraju akademici, mora mijenjati zbog niza suštinskih i tehničkih nedostataka, kandidati za nove članove HAZU trebali su dobiti 66 glasova, odnosno natpolovičnu većinu svih redovitih članova Akademije umanjenih za broj članova koji se zbog dugotrajne bolesti ne sudjeluju u radu HAZU i ne uračunavaju se u kvorum .

Tako su, dobivši potreban broj glasova članova Skupštine novi redoviti članovi HAZU postali - u I. Razredu za društvene znanosti: - Nikša Stančić (dobio 81 glas), Zvonimir Baletić (68) i Jakša Barbić (85), a Leo Klasinc (78) i Stanko Popović (76) u II. Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti te Stanko Matić (84) i Josip Tišljar (91) u III. Razredu za prirodne znanosti.

Novi redoviti član IV. Razred za medicinske znanosti je Marko Pećina koji je dobio 72 glasa i jedini je od tri predložena kandidata koji je u prvome krugu glasovanja dobio potreban broj glasova. Inače, u Razredu za medicinske znanosti bilo je "slobodno" još jedno mjesto za redovitoga člana, ali zbog nedostatka kvoruma nije održan drugi krug glasovanja.

Novoizabrani redovit član HAZU u V. Razredu za filološke znanosti je Stjepan Damjanović (102) , a u VI. Razredu za književnost Nikica Petrak (86).

VII. Razred za likovne umjetnosti od večeras ima četiri nova člana - Igora Fiskovića (103), Andriju Mutnjakovića (91), Zlatka Kesera (88) i Dušana Džamonju (85), VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju Igora Kuljerića (106), dok je u XIX. Razred za tehničke znanosti izabran Leo Budin (101).

Na izbornoj skupštini povjerenje članova dobilo je i svih osam predloženika za dopisne članove - Rainer Altherr, Akito Arima, Hedvig Hricak, Vjačeslav Vsevolodovič Ivanov, Herbert Mang, Zdravko Mlinar, Wilfried Potthoff i Andre Tuilier.

Od deset predloženih kandidata za devet mogućih novih mjesta za članove suradnike, potrebne glasove članova Skupštine HAZU dobilo je sedmero kandidata - Davor Krapac, Mladen Žinić, Dunja Brozović-Rončević, Josip Lisac, Višnja Stahuljak, Radoslav Tomić i Tomislav Filetin.

Na izbornoj skupštini hrvatski su akademici dali i potreban broj glasova za reizbor svih 13 predloženih članova suradnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙