FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ropov posjet Vatikanu u sjeni dileme tko će biti novi nadbiskup

LJUBLJANA,29. svibnja(Hina) - Tko će biti novi ljubljanski nadbiskup -"liberal" ili "konzervativac" - osnovna je dilema koju nije riješioniti posjet premijera Antona Ropa Vatikanu, a njeno će rješenje bitnoutjecati na budući razvoj odnosa vlasti i katoličke crkve u Sloveniji,ocjenjuju u subotu slovenski mediji.
LJUBLJANA,29. svibnja(Hina) - Tko će biti novi ljubljanski nadbiskup - "liberal" ili "konzervativac" - osnovna je dilema koju nije riješio niti posjet premijera Antona Ropa Vatikanu, a njeno će rješenje bitno utjecati na budući razvoj odnosa vlasti i katoličke crkve u Sloveniji, ocjenjuju u subotu slovenski mediji.

Sporazum o pravnom položaju katoličke crkve u Sloveniji koji je stupio na snagu nakon što je Rop u petak predao ratifikacijski dokument državnom tajniku Angelu Sodanu u Vatikanu ocjenjuju povijesnim, dok u Ljubljani čekaju koga će Papa imenovati za novog nadbiskupa i hoće li on biti "konzervativac" ili "liberal", komentira sadašnju situaciju ljubljansko "Delo". Pri tom je očita aluzija na bivšeg ljubljanskog nadbiskupa Franca Rodea koji je tijekom sedmogodišnjeg obnašanja svoje dužnosti u javnosti stekao reputaciju "crkvenog jastreba" koji se nije libio otvoreno iznositi svoje poglede na društvena i politička pitanja.

"Imenovanje će pokazati kakve planove Vatikan ima sa Slovenijom. Hoće li se u apostolskim dvoranama odlučiti za pastira koji će utjecati na zbližavanje svih Slovenaca, za vještog političara ili možda čak za nekoga tko će braniti katoličku utvrdu od svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja", piše "Delo".

Mediji međutim navode da Rop o tom pitanju nije razgovarao s vatikanskim dužnosnicima jer je naravno riječ o autonomnoj odluci Svete stolice, a crkveni izvori rekli su da je teško govoriti o imenima jer je postupak određivanja ljubljanskog nadbiskupa na samom početku.

Slovenska komercijalna televizija POP-TV navodi da je Rop sa državnim tajnikom Sodanom razgovarao o mnogim pitanjima, pa tako i pridruživanju zapadnog Balkana Europskoj uniji, pri čemu naravno sve te države moraju, kako je pojasnio slovenski premijer, ispuniti kriterije. Nije međutim, navodi POP-TV, bilo posebno riječi o Hrvatskoj niti o navodnim idejama (koje su se u medijima spominjale prošle godine) o mogućim dobrim uslugama Svete stolice u razrješenju pitanja razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙