FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAPA PRIMIO SLOVENSKOG PREMIJERA ROPA; STUPIO NA SNAGU PRVI SPORAZUM SLOVENIJE I VATIKANA

VATIKAN/LJUBLJANA,28. svibnja(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop upetak je u Vatikanu državnom tajniku Angelu Sodanu predaoratifikacijske dokumente prvog sporazuma svoje države sa SvetomStolicom, a primio ga je i papa Ivan Pavao II.
VATIKAN/LJUBLJANA,28. svibnja(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop u petak je u Vatikanu državnom tajniku Angelu Sodanu predao ratifikacijske dokumente prvog sporazuma svoje države sa Svetom Stolicom, a primio ga je i papa Ivan Pavao II.

Neka se Slovenija u Europi inspirira kršćanskim vrednotama koje su dio njene kulture i povijesti, rekao je Papa nakon susreta s Ropom, kojega je u Vatikanu pratila i supruga Jadranka.

Prvi međunarodni ugovor između Slovenije i Svete Stolice tako je stupio na snagu nakon dugog postupka osporavanja u samoj Sloveniji, gdje je na kraju na zahtjev ljevice o njegovu sadržaju raspravljao čak i Ustavni sud, pa je od njegova sastavljanja do stupanja na snagu prošlo punih pet godina. Budući da on samo regulira sadašnji status Rimokatoličke crkve i ne govori o vjerskom odgoju i nekim drugim pitanjima koje biskupi smatraju otvorenima, nekadašnji ustavni sudac Lovro Šturm tumači da je njegovo značenje u prvom redu simboličko, u smislu "distanciranja" od komunističkog razdoblja kad se katolička crkva i u Sloveniji, koju je Ivan Pavao II od stjecanja samostalnosti dvaput posjetio, tretirala kao "državni neprijatelj".

Iako zemlja s dominantnom katoličkom većinom, Slovenija - koja je odnedavna i članica EU-a - ne želi biti uvrštena među zemlje s jakim religijskim utjecajem poput Poljske, Italije ili Madžarske - a u sadašnjim raspravama oko europskog ustava nalazi se u bloku država koje se protive spominjanju Boga i kršćanstva u njegovu tekstu.

Rop je ocijenio da su odnosi Slovenije i Svete Stolice pozitivni, te naglasio kako visoko cijeni mirotvorna nastojanja i moralne principe koje u suvremenom svijetu zastupa Sveti Otac.

Očekuje se da će Papa idućih mjeseci imenovati novog ljubljanskog nadbiskupa, nakon što je ove godine dosadašnjeg nadbiskupa i metropolita Franca Rodea imenovao prefektom vatikanske kongregacije za redovnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙