FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUMMIT EU-A I JUŽNE AMERIKE: JASNA OSUDA SAD-A, BEZ IZRIČITOG SPOMINJANJA

GUADALAJARA, 28. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni čelnici EU-a,Latinske Amerike i Kariba, okupljeni u petak na trećem summitu uGuadalajari u Meksiku, pokušali su navesti SAD, iako ih nisu nijednomspomenuli izrijekom, da surađuju s UN-om a ne da same vode rat protivterorizma u Iraku.
GUADALAJARA, 28. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni čelnici EU-a, Latinske Amerike i Kariba, okupljeni u petak na trećem summitu u Guadalajari u Meksiku, pokušali su navesti SAD, iako ih nisu nijednom spomenuli izrijekom, da surađuju s UN-om a ne da same vode rat protiv terorizma u Iraku.

Premda nijedan čelnik iz 58 zemalja, koliko ih sudjeluje na ovom summitu, nije izrijekom spomenuo SAD, sve su izjave bile jasna kritika protiv svjetske supersile, što su posebno osudili čelnici Francuske, Njemačke i Brazila.

Europski i južnoamerički čelnici posebno su osudili zlostavljanje iračkih zarobljenika.

Unatoč početnom protivljenju Velike Britanije deseci čelnika zemlja sudionica osudili su seksualna zlostavljanja i ponižavanja iračkih zarobljenika u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib.

"Izražavamo naš užas zbog nedavno objavljenih dokaza o lošem odnosu prema zarobljenicima u iračkim zatvorima. Ta su zlostavljanja protiv međunarodnog zakona", stoji u nacrtu završne izjave europskih i južnoameričkih čelnika.

Irski premijer Bertie Ahern, čija zemlja predsjeda EU-om, inzistirao je na multipolarizmu koji podupiru "međunarodne jake institucije s UN-om u svom središtu".

"Imamo potrebu za multilateralnim sustavom koji može pronaći konkretna rješenja za svjetske izazove poput terorizma, organiziranog kriminala, siromaštva i socijalnog isključenja", kazao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Ne spominjući SAD, europski je čelnik istaknuo kako se "niti jedna zemlja ne može sama suočiti sa sadašnjim problemima i prijetnjama".

I francuski predsjednik Jacques Chirac je, ne ističući SAD, osudio "još jednu jednostranost koja je, prema njemu, dovela od "bezizlazne situacije" u Iraku.

Chirac je istaknuo kako samo UN može legitimirati upotrebu vojne sile. "Sigurnosni problemi koji postavljaju pitanje primjene sile su globalni i moraju se rješavati multilateralno kako bi dobili legitiman tretman", kazao je Chirac.

Kako bi se multilateralizam razvio, Chirac poziva na "univerzalnu ratifikaciju ugovora kojim je uspostavljen Međunarodni kazneni sud te na učinkovitije pregovore o prijetnjama poput širenja nuklearnog oružja".

Francuski je predsjednik istaknuo da se "demokratizacija multilateralnog sustava provodi proširenjem broja stalnih i nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a te većim otvaranjem međunarodnih organizacija prema civilnom društvu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙