FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: VELIKE MOGUĆNOSTI AMERIČKOG ULAGANJA U HRVATSKU

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Američko-hrvatska trgovačka razmjenadoseže vrijednost od oko 200 milijuna dolara godišnje, a američkaulaganja u Hrvatsku iznose približno 800 milijuna, no ta bi vrijednostmogla i trebala biti veća, prenosi Glas Amerike ocjene s okruglogstola o američkim ulaganjima u Hrvatsku, održanog na sveučilištuGeorgetown u Washingtonu.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Američko-hrvatska trgovačka razmjena doseže vrijednost od oko 200 milijuna dolara godišnje, a američka ulaganja u Hrvatsku iznose približno 800 milijuna, no ta bi vrijednost mogla i trebala biti veća, prenosi Glas Amerike ocjene s okruglog stola o američkim ulaganjima u Hrvatsku, održanog na sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

Predsjednik Američke trgovačke komore u Hrvatskoj Wade Channell prisjetio se da se prije četiri godine više pričalo o suradnji s privatnim sektorom, nego što se na tome ozbiljno radilo, "no to se sada mijenja, posebno u usporedbi s ostalim zemljama tog područja", prenosi VOA njegovu ocjenu.

"Hrvatska ima fantastičnu priliku da ide naprijed brže od svih drugih zemalja s prostora bivše Jugoslavije kad je u pitanju suradnja vlasti i privatnog sektora. Za mene je to ključno pitanje jer je jedan od rizika investiranja promjena pravila igre nakon što ste uložili, a to u ovom području predstavlja pravu opasnost", naglašava Channell.

Sada vidimo da hrvatska vlada ima sve više razumijevanja za takvu suradnju ali i da postaje aktivni inicijator, dodaje on.

"Prije donošenja zakona o tome mnogi su konzultirani, pa smo i mi u komori dali svoje mišljenje. Moja je ocjena vrlo pozitivna", kaže Channell i dodaje da su veliki potencijali za ulaganje u turizmu, ali i da je prisutno određeno nerazumijevanje, prenosi postaja.

Naime, U Hrvatskoj se turizam razvijao kao "statični" odmor, a strani turisti traže uzbudljivi provod kojeg nema dovoljno, upozorava Channell. "Ljudi dođu i ostanu nekoliko dana, nakon čega prigovore da nisu mogli potrošiti novac koji su ponijeli. Treba se više okrenuti pružanju usluga", naglašava on.

Hrvatska sama po sebi nije atraktivno tržište - riječ je o samo četiri milijuna i 400 tisuća stanovnika uglavnom sa srednjim i nižim primanjima. No, ako se Hrvatsku gleda kao središte regije, onda govorimo o 400 milijuna ljudi, prenosi VOA Channelove riječi.

Hrvatski državni tajnik na čelu Središnjeg ureda za razvojnu strategiju Ante Babić primjećuje za VOA-u da razina hrvatsko-američke gospodarske suradnje nije zadovoljavajuća: "Radi se o svega nekih 200 milijuna dolara ali se nadamo da će porasti". Babić istodobno napominje da je situacija u pogledu ulaganja bolja i da su američki ulagački na čevrtom ili petom mjestu.

Glavnom preprekom za američka ulaganja u hrvatsko gospopdarstvo Babić smatra činjenicu da "Hrvatska još nije dovoljno poznata". "Mislim da to nije ničija greška nego je to jednostavno daleko tržište i za nas je prioritet što imamo veliki udio u trgovini s EU-om, pa su tako i naši napori u vanjskoj trgovini usredotočeni na EU", tumači Babić u razgovoru za VOA-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙