FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: DRAŠKOVIĆU SE ŠTOŠTA PRIGOVARA I U SAMOJ SRBIJI

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - "Mislim da ministar Drašković nijetrebao izlaziti u javnost sa stavovima koji u Hrvatskoj ne mogu proćii jasno je da je digao tenzije i uzbunio duhove", citira Tanjug izjavuhrvatskog predsjednika Stjepana Mesića iz razgovora s predstavnicimasrpskih medija koju je zabilježila agencija Beta.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - "Mislim da ministar Drašković nije trebao izlaziti u javnost sa stavovima koji u Hrvatskoj ne mogu proći i jasno je da je digao tenzije i uzbunio duhove", citira Tanjug izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića iz razgovora s predstavnicima srpskih medija koju je zabilježila agencija Beta.

"Draškoviću se štošta prigovara i u Srbiji", naglasio je hrvatski predsjednik u razgovoru s novinarima uoči posjeta predsjednika SCG-a Svetozara Marovića Zagrebu, dodajući da se u Hrvatskoj aktualnom ministru vanjskih poslova SCG-a najviše zamjera "činjenica da su članovi njegove stranke dolazili u Hrvatsku kao dragovoljci kako bi sudjelovali u ratu na ovim prostorima".

U Hrvatskoj nisu dobro prihvaćene "nedavne izjave pojedinih političara u Srbiji" o granici na potezu Virovitica-Karlovac-Karlobag, upozorava hrvatski predsjednik, naglašavajući da su takve izjave neprihvatljive ne samo za Hrvatsku već i za Europu pa mogu donijeti štetu srpskom narodu.

Predsjednik Mesić najavio je da će se tijekom posjeta predsjednika SCG-a Svetozara Marovića Zagrebu razgovarati i u povratu zemljišnih knjiga pojedinih općina bivše RSK, koje su tijekom "Oluje" odnesene u Srbiju, što otežava ulaganja u te krajeve, bilježi Tanjug.

Jedna od tema razgovora bit će i kontrola granične crte i policijsko preuzimanje te zadaće od vojske. Kada je pak riječ o mogućnosti prebacivanja osuđenih Srba iz Lepoglave u srpske zatvore, hrvatski predsjednik naglasio je da bi dvije strane ipak trebale potpisati odgovarajući sporazum, jer se postavlja i pitanje osuđenika koji su hrvatski državljani.

Što se tiče slučaja Zec, hrvatski predsjednik ocijenio je da bi trenutna osuda zločinaca spriječila mnoge kasnije zločine. "Njihovim oslobađanjem i odlikovanjem hrvatsko se sudstvo teško izblamiralo", zaključio je predsjednik Mesić, dodajući da su u međuvremenu ipak postignuti određeni pomaci.

Hrvatski predsjednik ukazao je i na potrebu da se pronađu i pred sud izvedu počinitelji drugih zločina, koji su dosad ostali nekažnjeni. Svatko kome je opljačkana imovina, ubijen član obitelji ili je ostao bez posla zato što je srpske nacionalnosti trebao bi podići sudsku tužbu, naglasio je predsjednik Mesić, priznajući istodobno da je mala vjerojatnost da će odštetu dobiti ljudi koji su izbjegli iz Hrvatske, bilježi Tanjug.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙