FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUŠENJE ŠTETI GOTOVO SVIM ORGANIMA U TIJELU - IZVJEŠĆE UPRAVE JAVNOG ZDRAVSTVA SAD-A

WASHINGTON, 28. svibnja 2004. (DPA) - Pušenje šteti gotovo svimorganima u tijelu i izaziva daleko više bolesti nego što se nekadavjerovalo, uključujući katarakt (mrena), upalu pluća, leukemiju ikarcinom bubrega, gušterače, želuca i maternice, objavio je u petakdirektor američke savezne uprave za javno zdravstvo Richard Carmona.
WASHINGTON, 28. svibnja 2004. (DPA) - Pušenje šteti gotovo svim organima u tijelu i izaziva daleko više bolesti nego što se nekada vjerovalo, uključujući katarakt (mrena), upalu pluća, leukemiju i karcinom bubrega, gušterače, želuca i maternice, objavio je u petak direktor američke savezne uprave za javno zdravstvo Richard Carmona.

" 28. izvješće američke vlade o pušenju i zdravlju dokumentira da pušenje izaziva bolesti u gotovo svakom organu u tijelu, u svakom stadiju života, ovdje i diljem svijeta. Svi znaju kako je pušenje loše. no ustvari je još gore", rekao je Carmona..

Osim već poznatog rizika od karcinoma, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, ostali zdravstveni problemi izazvani pušenjem uključuju aneurizmu abdominalne aorte, komplikacije dijabetesa, infekcije rana i probleme s reprodukcijom, rekao je Carmona na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Prije 40 godina, kada je ured direktora službe javnog zdravstva u SAD izdao svoje prvo izvješće o pušenju, utvrđeno je da je pušenje definitivni uzrok samo triju bolesti: raka pluća i grkljana te kroničnog bronhitisa.

"Sada znamo da otrovi iz cigaretnog dima odlaze svugdje gdje kola krv", kazao je Carmona.

Dok je pušenje daleko opasnije no što se prije vjerovalo, prekid s tom navikom ima trenutačne pozitivne učinke na tijelo, dodao je.

"Unutar nekoliko minuta i sati nakon što pušači inhaliraju posljednju cigaretu njihova tijela počinju seriju promjena koje se nastavljaju godinama", kazao je direktor američkog javnog zdravstva. "Među zdravstvenim poboljšanjima su smanjenje otkucaja srca, bolja cirkulacija, smanjeni rizik srčanog napada, raka pluća i moždanog udara".

Muškarci koji puše u prosjeku žive 13.2 godine kraće od nepušača a žene 14.5 godina, rekao je.

U izvješću njegovog ureda navodi se da 440.000 Amerikanaca godišnje umire od bolesti povezanih s pušenjem i da ta navika državu svake godine košta 157 milijardi dolara - 75 milijardi troškova liječenja i 82 milijarde zbog gubitaka u proizvodnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙